Şi a fost Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov…

0
99

Şi a fost Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov… Despre cărţi, întâmplări faine şi oameni deosebiţi

     Stimaţi cititori, astăzi mi-am propus şi vă propun să facem o mică „excursie virtuală” legată de un reper cultural de netăgăduit al Braşovului contemporan. Mă refer la ceea ce, de mulţi ani, nişte oameni faini, dedicaţi şi pricepuţi au încercat şi au reuşit să facă în „urbea de la poalele Tâmpei”: să aşeze cartea şi muzica bună acolo unde îi este locul, la superlativ!… Este vorba, mai exact, la frumoasele „întâmplări” culturale generate de „Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov” ale cărui porţi s-au închis de doar câteva zile.

   Menţionez dintru început că sunt foarte subiectiv în rândurile ce urmează pentru că mă leagă întâmplări şi lucruri faine de oamenii familiei Libris din Braşov care, de ani buni, au încercat şi au reuşit  să „schimbe faţa” culturală a Braşovului în bine!…

          Nu e un mare secret că Braşovul, cu toate că în secolele anterioare a „iradiat” cultură, carte şi cunoaştere în toate cele trei mari provincii româneşti, în deceniile de comunism ( şi încă ceva timp după aceasta) era un puternic centru industrial şi turistic iar cultura, în sine, ajunsese pe trepte mult inferioare ale „podiumul” vieţii de zi cu zi.

          Astăzi lucrurile sunt schimbate în bine, zic eu, chit că ar fi loc de şi mai mult bine dacă factorii decizionali ai instituţiilor responsabile ar fi mult mai implicaţi. Nu continui mai mult pe acest filon critic pentru că s-ar putea să „politizez” subiectul şi nu aceasta îmi este intenţia în rândurile de azi. Iar binele în cultură despre care zic aici se referă la o iniţiativă privată de succes cu numele generic Libris.

          O veche „zicere” din bătrâni spune că dacă „ai carte, ai parte”! Așa sună acest vechi proverb, dar care, în opinia generală, nu mai este luat în considerare atât cât ar fi necesar, din păcate. Se vehiculează destul de mult ideea că, în epoca Internet-ului, cititul „clasic” al cărții pierde teren în faţa lumii virtuale din online şi că s-ar îndrepta spre dispariție. O fi aşa, n-o fi aşa, nu putem şti cu siguranţă, dar este cert lucrul că mai există oameni care promovează cartea prin superbe evenimente ce constă în târguri de carte şi muzică, „colorate” cu evenimente faine şi cu întâmplări de suflet!

         Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov este organizat de Grupul Libris Braşov în luna martie a fiecărui an iar anul acesta a avut loc cea de-a XVII-a ediţie, o ediţie ce a păstrat ştacheta la înălţimea calităţii cu care oamenii pricepuţi de la Libris au obişnuit peisajul cultural braşovean, naţional şi internaţional.

          Încă de la începuturile sale, târgul de carte şi muzică despre care vorbesc aici s-a desfăşurat în preajma sau pe timpul sărbătorii creştine de Bunavestire.Fără a implica, neapărat, conotaţia religioasă, dar care are, totuşi un rol important în ecuaţie, cartea este, întotdeauna, o „veste bună” pe care acest eveniment de amploare îl aduce tuturor celor ce consideră că a citi carte şi a asculta muzică bună trebuie să facă parte din „respiraţia” cotidiană a unei societăţi care îşi doreşte să dăinuie şi să transmită mai departe valorile sale.

          Cartea educă, deschide minţi, leagă punţi sufleteşti şi, vorba unui amic celebru-n „peisajul” emisiunilor de televiziune,Virgil Gătăianţu pe numele său, „Cartea nu urzică!”…

        Devenit tradiție şi „brand” local şi naţional, Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov a avut loc anul acesta în perioada 21-24 martie la Aula Universității Transilvania din Brașov. Au fost patru zile cu multe zeci de lansări de carte, concerte, recitaluri, expoziții, conferințe și mai mult de 40 de standuri de carte de la tot atâtea edituri, din diverse domenii: beletristică, dezvoltare personală, business, spiritualitate, hobby, cărți pentru copii sau volume de specialitate, cu zeci de mii de titluri.

        Am fost la târg să cumpăr cărţi şi să particip la câteva evenimente. Fireşte, nu am participat la toate chiar dacă mi-am dorit asta dar, fizic, nu a fost posibil. Şi mi-a plăcut ce am văzut şi s-a întâmplat!… Mi-a plăcut organizarea, oferta generoasă, cele câteva evenimente la care am asistat şi… emoţiile unei bune părţi a organizatorilor!… Se spune că atunci când pui mult suflet în a face ca un lucru să se întâmple bine nu se poate să nu ai emoţii, emoţii care, în cele din urmă, conduc spre o finalitate aşteptată, cea a lucrului făcut bine, cu pricepere şi bun gust!…

         M-a impresionat, încă o dată, extraordinarul efort organizatoric al echipei Libris fără de care lucrurile nu ar fi mers strună. Pentru că în spatele unui eveniment de o asemenea amploare stă multă muncă, muncă din aceea care nu se vede efectiv dar care face ca lucrurile să se întâmple aşa cum ţi-ai propus!…

         De la prima ediție și până la cea despre care amintesc astăzi, Târgul de Carte și Muzică  Libris Brașov a reunit laolaltă tot mai mulți participanți și invitaţi de marcă. Dincolo de generozitatea ofertei editoriale și discografice cu care ne-a obişnuit, Târgul de la Brașov a mizat întotdeauna pe caracterul viu şi educativ al culturii centrat pe foarte multe lansări de carte bună, recitaluri de muzică, poezie, sesiuni de autografe și întâlniri faine pe care le-a oferit cititorilor și iubitorilor de muzică care au trecut pragul Târgului.

         Din punct de vedere al ofertei de carte şi muzică, pot spune că aceatsa a foist deosebit de generoasă iar promoţiile au fost la ordinea zilei. S-au aflat la Târg peste 40 de standuri cu cărți din domenii variate: literatură universală și română, științe umaniste și politice, dezvoltare personală, terapie familială, sănătate și nutriție, religie, spiritualitate, business, cărți pentru copii și carte școlară, științe economice, limbi străine, cărți în limbi străine etc., case de discuri, jocuri de societate și expoziții de artă.

         Ediţia din acest an a târgului a reunit zeci de scriitori, muzicieni, artiști, oameni de cultură şi mă refer la autori consacrați precum Aurora Liiceanu, Daniela Șontică, Sebastian Lăzăroiu, Adrian Lesenciuc, Cristian Tudor Popescu, Hanna Bota, Mircea M. Ionescu, Florina Ilis, Nicolae Băciuț, Cătălin Stanciu, Ion Mureșan, Chris Simion-Mercurian, Lucian Ciuchiță, Laurenţiu Ciprian Tudor şi mulţi alţii.

          Nu au fost uitaţi nici cei aflaţi la debut, precum: Nicoleta Beraru, Monica Tonea, Daniela Anton, Cezara Zamfir, Viorica Nagacevschi; cărți pentru copii: Alexandra Wadhwani, Teodor Pascu, Luiza Potecă. Am amintit doar câţiva.

         S-au lansat şi cărți cu rezonanţă istorică semnate de Claudia Motea, Mihaela Simina; Nicolae Pepene, ca să amintesc doar câteva nume la care ţin mult, precum şi albume de artă semnate de Ion Georgescu Muscel şi Aurelia Mărginean Stoie.

          Unul dintre momentele de referinţă ale Târgului a fost şi acordarea de către Libris.ro a Premiului Național pentru Literatură Libris. Evenimentul  a avut loc în premieră la această ediție însă se preconizează să devină o tradiție. Şi dacă oamenii faini de la Libris spun asta, sunt sigur că aşa se va întâmpla!

         Conform celor spuse mie de Virgil Oniţă, managerul general al Libris, „sufletul” întâmplărilor faine generate de Libris (laolaltă cu soţia sa, distinsa doamnă Ana Oniţă), anual, va fi selectat în baza unor criterii valorice clare, oneste şi riguroase, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Braşov, un autor român, care va primi un premiu în valoare de 5.000 de lei.

          Premiul Naţional pentru Literatură Libris din acest an a fost oferit poetului Ion Mureşan de către Adrian Lesenciuc, preşedintele Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor, Ion Cristofor, preşedintele Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor, şi Virgil Oniţă, manager general al Grupului de Firme Libris.

          Evenimentul a fost „brodat” inspirat pe un recital de poezie susţinut de mai mulţi scriitori şi poeţi ca: Ion Mureşan, Ion Cristofor, Hanna Bota, Andrea H. Hedeş, Victor C. Măruţoiu, Vasile George Dâncu, Laurenţiu-Ciprian Tudor, Daniela Şontică, Cristian Muntean, Mihaela Malea Stroe, Luminiţa Dascălu, Adrian Munteanu, Ionel Simota şi Cătălin Stanciu.

        Nu aş vrea să uit să menţionez şi despre Revista literară Libris, revistă de înaltă ţinută literară, care este în cel de-al treilea an de apariţie. Luna martie 2019  este şi luna apariţiei primului număr din acest an. Cu acest prilej, domnii Adrian Lesenciuc şi Laurenţiu-Ciprian Tudor, doi oameni faini şi cu har, scriitori braşoveni de înaltă clasă, au subliniat importanţa existenţei în spaţiul literar braşovean a acestei reviste şi implicarea acesteia în crearea legăturilor pe tărâmul scrisului dintre Braşov şi celelalte zone literare ale ţării. Echipa Revistei Libris menţionează constant faptul că poate publica în paginile revistei „numai cine merită cu adevărat; literatura slabă nu va avea niciodată loc în această publicaţie”.

          Nu am cum să trec în revistă toate evenimentele „întâmplate” la târg. Pentru aceasta vă recomand călduros să citiţi mai multe pe blogul Libris.ro, acolo unde găsiţi detaliat aproape tot ce s-a întâmplat la târg.

        Ţin, doar, să mai aduc în atenţie doar că am mai văzut un moment deosebit şi anume, un recital de de poezie și jazz de excepţie denumit „Te-ai gândit vreodată?” susţinut de actrița româno-canadiană Claudia Motea și de Lucian Sabados, regizor artistic şi director general al Teatrului Maria Filotti” din Braila.

          Am adus vorba aici despre Claudia Motea, o artistă de excepţie pe care am avut onoarea să o cunosc personal anul trecut şi căreia-i mulţumesc pentru demersul său actoricesc şi scriitoricesc.O artistă „spumoasă”, talentată, dedicate profesiei şi cu mult farmec personal şi profesional şi căreia-i transmit, şi pe această cale, numai gânduri bune!

          Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov este organizat de către Asociația Libris Cultural, o organizație focalizată şi specializată pe activități de management cultural, organizație care susține și gestionează inițiative și proiecte variate de anvergură națională și internațională. Asociația Libris Cultural este membru cu personalitate distinctă în Grupul Libris, grup care mai cuprinde librăria online Libris.ro cu cel mai mare depozit de carte din România, Librăria “Ștefan Octavian O. Iosif” din centrul Brașovului, editura Libris Editorial și o casă de producții Libris.

           Aş mai adăuga faptul că această asociaţie este, poate, cel mai mare promotor al folclorului şi tradiţiilor din spaţiul transilvan, laolaltă cu promovarea unui filon muzical plăcut de multă lume, muzica folk. Ştiu sigur că a ajutat lansarea şi a sprijinit consolidarea în spaţiul cultural românesc şi de peste hotare a multor interpreţi români ai acestor genuri muzicale.
         Asociația Libris Cultural s-a înființat în anul 2005 de o echipă pricepută şi de succes în editarea, promovarea cărții și a muzicii, care și-a valorificat experiența de peste dpuă decenii şi jumătate în domeniu pentru a aduce mai aproape de publicul larg performanța și excelența în cultură.
          Oamenii faini de la Libris au avut grijă întotdeauna  să se implice puternic în conservarea și promovarea culturii, a tradițiilor artistice românești în țară și peste hotare la saloanele internaționale de carte de la Paris, Torino, Leipzig, Madrid, Beijing, precum și în sprijinirea tinerelor talente.Tot ei s-au implicat dintotdeauna în demersul deloc uşor de apropiere a tinerei generații de literatură și muzică precum şi în cel de punere în valoare a identităților şi realităţilor culturale locale.

         Poate nu e lipsit de interes să amintesc aici şi faptul că oamenii faini de la Libris s-au implicat, de foarte multe ori, în proiecte sociale şi cu relevanţă pentru comunitatea locală braşoveană dar şi pentru cea naţională. Nu am să spun mai multe pentru că nu le-am cerut acceptul pentru asta dar cine va fi curios să caute pe „atoateştiutorul” Google îşi va da seama despre ce  anume am vrut să spun!

         Povestea Libris e o poveste faină şi continuă, fiind clădită, cărămidă cu cărămidă, de o familie de oameni pasionaţi de cultură, carte şi muzică, familia Ana şi Virgil Oniţă, doi oameni la care ţin mult şi pe care-i preţuiesc mult, mai ales pentru că, în afară de business-ul în sine, Libris a fost clădit ca o familie şi asta se vede în toate evenimentele dar şi-n viaţa de zi cu zi a entităţilor ce fac parte din Libris.

         Libris îşi are începuturile în anul 1991, atunci când această familie a „clădit” în Braşov o veritabilă casă a cărţii şi muzicii, un loc unde te simţi bine în compania rândurilor scrise şi a sunetelor de calitate: „Librăria Ştefan Octavian Iosif” de pe strada Mureşenilor din Braşov.

          Şi de atunci, au clădit, pe lângă această casă a cărţii şi muzicii, o afacere de succes ce înglobează multă muncă şi implicare din partea acestor oameni generoşi care au ştiut să dăruiască semenilor lor posibilitatea de acces la valori care nu dispar uşor.

        În spaţiul generos şi potrivit al Libris de la Librăria „Ştefan Octavian Iosif” au avut şi au loc de foarte mulţi ani lansări de noi producţii editoriale şi muzicale, evenimente culturale pe teme extrem de variate, întâlniri cu scriitori şi poeţi din ţară şi străinătate. E o „zonă de întâmplări” dinamică şi vie fără de care Braşovul ar fi mult mai sărac.

         Târgul de Carte și Muzică Libris Brașov completează cu succes viaţa de peste an a Libris, laolaltă cu un alt eveniment de excepţie pe care l-a clădit şi permanentizat în calendarul urbei braşovene, începând cu anul 2011, şi anume „Festivalul de Carte şi Muzică”, organizat de Libris în Piaţa Sfatului în luna lui Cuptor, oferind atât localnicilor cât şi turiştilor români ori de pe mapamond plăcerea unor evenimente culturale de excepţie, pe lângă întâlnirea cu eterna Carte, oferită de zeci de edituri din toată ţara care participă şi la acest festival.

         Am spus la începutul acestor rânduri că sunt subiectiv pentru că am onoarea să-i cunosc atât pe cei doi oameni faini menţionaţi anterior dar şi pe alţi membri ai familiei Libris. Şi am să-i rog pe ceilalţi să nu se supere că nu-i amintesc acum dar îmi ridic pălăria şi aici, în aceste modeste rânduri, mai ales în faţa Danei Anghelescu, Augustei Oniţă şi a lui Irinel Merluşcă.Sunt oameni cu care şi-ar dori oricine să lucreze şi să-i cunoască! Eu am avut plăcerea să fiu ajutat anul trecut la „scoaterea la lumină” a unei reviste cu filon istoric, „Braşovul şi eroii neamului românesc”, iar ajutorul oferit de echipa Libris a fost prompt, profesionist şi de mare calitate editorială.

         De-a lungul timpului, activitatea Libris focalizată de la lansările clasice de carte și materiale discografice la evenimente cu proiecții multimedia și momente artistice, precum şi la organizarea festivalurilor de folk, poezie și a târgurilor şi festivalurilor de carte și muzică, pe susținerea artiștilor români înzestraţi cu talent, a scriitorilor de toate vârstele, face ca bogăţia potenţialului educativ al demersului editorial şi cultural al Libris să crească-n valoare an de an.

         Oamenii faini de la Libris obişnuiesc să spună despre ei că „orientarea către client, atenţia către cerinţele pieţei şi dorinţa de a furniza cultură acolo unde se cere şi este nevoie de ea, au făcut ca aria de distribuţie a societăţii Libris să crească rapid, de la o piaţă locală, regională, la una naţională şi chiar internaţională.”

          Apropo de dimensiunea internaţională e demn de menţionat faptul că, pe lângă merituoasele participări la saloanele internaţionale de carte de la Leipzig, Torino, Madrid şi Beijing un loc aparte în „amprenta” internaţională a Libris îl ocupă Târgul de la Paris de anul trecut, unde standul României, asigurat şi amenajat de Libris, a fost declarat, pentru al doilea an consecutiv, cel mai bun. Şi nu e puţin lucru!…

         La fel cum nu e puţin lucru faptul că, în acest moment Libris.ro, este, poate, cea mai mare librărie online din România.Am mai spus că sunt subiectiv atunci când vorbesc sau scriu despre Libris dar cifrele nu mint.

           Libris are, în medie, o cifră de afaceri anuală situată actualmente la circa 7 milioane de euro, Aş mai adăuga faptul că anul trecut Libris a investit circa 4 milioane de euro pentru construirea unui nou depozit de carte în Braşov, care îi permite triplarea capacităţii de procesare a comenzilor.

         Noul depozit, inaugurat în toamna anului trecut, poate găzdui până la trei milioane de cărţi, în condiţiile în care suprafaţa utilă este de peste 5.000 de metri pătraţi, de trei ori mai mare faţă de fostul său depozit.Acest lucru permite procesarea unui număr triplu de comenzi decât în trecut, până la 10-12.000 zilnic precum şi executarea livrărilor într-un termen mai mult decât rezonabil, de 24-48 ore.

        Zilele Târgului de Carte și Muzică de la Brașov, ale cărui ecouri de-abia s-au stins, au adus celor ce şi-au îndreptat paşii spre locul de desfăşurare, evenimente de excepţie, momente memorabile şi oferte generoase de carte și muzică.

          Conform celor spuse de organizatori, principalii parteneri care au ajutat ca lucrurile să se întâmple bine au fost: Primăria Municipiului Brașov, Universitatea Transilvania din Brașov, Camera de Comerț și Industrie Brașov şi Uniuniea Scriitorilor Filiala Brașov.

           Aş dori să închei prin a cita ceea ce oamenii faini de la Libris spun despre ei înşişi pe blogul dumnealor referitor la dimensiunea socială a lecturii și a muzicii pe care o fac mai vie prin evenimentele de înaltă ţinută din cursul anului dar mai accentuat atât la Tărgul de Carte și Muzică de Bunavestire cât şi la Festivalul de Carte şi muzică din luna iulie a fiecărui an: „Intrarea în mediul online, promovarea unei oferte imense de carte în limba română dar și în limba engleză, nu ne-au făcut să uităm de momentele prețioase care definesc activitatea și identitatea unui librar, momentele întâlnirii cu cititorii, al schimbului de impresii, al împărtășirii emoțiilor trăite în compania muzicii și a lecturii.Ne-am atașat prea mult de aceste dialoguri care preced și anticipează lectura unei cărți bune sau audiția unui CD mult așteptat, chiar și acum când ne adresăm cititorilor din întreaga țară și din străinătate.Un librar autentic caută mereu să înțeleagă nevoile cititorilor și se bucură alături de ei, când vine vorba de experiențe de lectură memorabile, abia atunci simte că a reușit să își ducă misiunea până la capăt”. Frumos spus!…

       Cine doreşte să afle mai multe despre Libris, poate accesa link-urile de mai jos şi va vedea că cele înşirate de mine în aceste puţine rânduri îşi au acoperirea-n fapte:

http://blog.libris.ro/

https://www.libris.ro/

       Îi mulţumesc pentru cele câteva fotografii de aici amicului meu Dan Străuţi, cel care, „La pas prin Braşov”, oferă poveşti în imagini fără de care peisajul fotografiilor şi al imaginilor video bine făcute ar fi mult mai sărac!

      Gânduri bune tuturor din „pridvorul” de sub Tâmpa şi la bună revedere!

Al dumneavoastră,

Nicolae Uszkai

Alte articole găsiţi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here