În cadrul Festivalului Internațional Shakespeare, eveniment care se desfășoară la Craiova și București, în perioada 30-31 mai, în Piaţa George Enescu din Capitală, Teatrul Globe va prezenta spectacolul Hamlet.
Festivalul Internaţional Shakespeare 2014 este unul din evenimentele majore ce doresc să aducă Craiovei titlul de Capitală Culturală a Europei în anul 2021.
Pe lângă Bucureşti şi Craiova, Shakespeare este sărbătorit şi anul acesta pe toate continentele, în toate marile oraşe, publicul putându-se bucura de creaţia sa şi de interpretarea artiştilor de excepţie care fac din lumea întreagă o mare scenă.
Manifestarea cuprinde spectacole ale Teatrelor Globe (UK) şi Vahtangov (Rusia), precum şi ale unor teatre, şcoli de teatru sau filarmonici din China, Africa de Sud, România, Lituania, Armenia Ungaria, Polonia, Ucraina.
Festivalul are şi o secţiune educativă, destinată elevilor şi studenţilor, dar şi o sesiune de shakespeareologie, precum şi expoziţii de artă fotografică şi artă plastică, lansări de carte. Anul acesta se va încerca o paralelă, o privire comparată asupra creaţiei celor două genii poetice naţionale şi universale, Shakespeare şi Eminescu.
Shakespeare, scurtă biografie
S-a născut în aprilie 1564, în Stratford-upon-Avon, Warwickshire, la 100 mile de Londra şi conform înregistrărilor din Stratford, Biserica Sfânta Treime, a fost botezat pe 26 aprilie. În acele timpuri, obiceiul era ca bebeluşii să fie botezaţi la trei zile de la naştere şi astfel s-a ajuns la concluzia că viitorul mare dramaturg s-ar fi născut pe 23 aprilie, de ziua Sf. Gheorghe, patronul spiritual al Angliei.
A urmat „Şcoala Gramaticală” (Grammar School) din oraşul natal, întemeiată în Evul Mediu de Eduard al VII-lea, unde a studiat gramatica latină şi greacă, dar şi literatura antică, medievală şi renascentistă, franceză, italiană şi spaniolă.
La 18 ani s-a căsătorit cu Anne Hathaway, mai mare decât el cu opt ani, cu care a avut trei copii: Susanna şi gemenii Hamnet şi Judith.
În anului 1586, Shakespeare îşi părăseşte familia, plecând la Londra, din motive încă necunoscute.
Aici a intrat în lumea teatrului, unde se presupune că şi-a făcut ucenicia ca figurant, sufleor, actor în roluri secundare şi, mai ales, refăcând şi adaptând piese. Din 1590 datează, se pare, majoritatea dintre cele 154 de Sonete, publicate în 1609.
În 1592, anul în care teatrele londoneze se închid din cauza ciumei, numele lui Shakespeare apare pentru prima dată într-un pamflet în care este prezentat drept „o cioară împodobită cu penele noastre», care se crede «singurul Scutură-scenă (Shakescene) dintr-o ţară.”
Ana Grama
Jurnal Spiritual