Sfinții, prietenii noștri din Cer

Sfintii  sunt casnicii lui Dumnezeu

0
756

sfSfintii  sunt casnicii lui Dumnezeu

 Sfintii- Când traversăm o perioadă mai grea a vieții, când ne simțim singuri, deznădăjduiți, copleșiți de greutatea crucii noastre spirituale, strigăm după ajutor la sfinții Lui Dumnezeu, prietenii și casnicii Acestuia. De ce strigăm la ei? Fiindcă uneori nu avem curaj, din cauza păcătoșeniei noastre să cerem ajutor, direct de la Dumnezeu și atunci le cerem sfinților să mijlocească pentru noi în fața tronului Sfintei Treimi, încrezători că aceștia se bucură de multă trecere în fața Lui Dumnezeu și rugăciunile lor vor fi ascultate.

Sfintii nu pot ramane indiferenti la strigatul nostru de ajutor

Prietenii noștri, sfinții, nu pot rămâne niciodată indiferenți la strigătul nostru de ajutor, inima lor ocean de iubire și compasiune ne cuprinde pe toți cei ce le cerem ajutorul și brațele sufletetului lor ne îmbrățișează cu milostivire și dragoste necondiționată, alinându-ne și vindecându-ne orice durere, fie trupească sau sufletească. Unii ar putea spune: Cum să îți fie prieten cineva care nu te-a cunoscut, care nu a trăit în același timp cu tine, care nu e martorul problemelor tale?

Explicația e însă simplă. Sfinții Lui Dumnezeu sunt atemporali, sunt ai tuturor timpurilor, ei sunt contemporanii noștri, sunt prietenii noștri, pentru că iubirea necondiționată nu are granițe, nu are timp, pentru că iubirea împrietenește, înfrățește, pentru că sfințenia te înveșnicește, te face asemănător cu Dumnezeu Care e contemporan cu noi, Care se află peste tot, Care e Izvor de iubire și milostivire.

Sa ne rugam sfintilor

Recunosc, că am mare îndrăzneală față de prietenii mei din cer, sfinții, și le cer mereu ajutorul pe drumul vieții. Le cer ajutorul pentru mine, pentru cei dragi ai mei, pentru toți cei ce mă roagă acest lucru și pentru cei ce cred eu, că au nevoie de iubirea și binecuvântarea sfinților.

Îi iubesc și îi cinstesc pe apostolii care au vestit Evanghelia Lui Hristos pe pământ, pe proorocii și drepții Vechiului Testament, pe ierarhii și învățătorii care au apărat cu credință nestrămutată Biserica Lui Hristos și dogmele credinței ortodoxe.

Sfintii au marturisit pe Hristos prin credinta lor

Îi iubesc și îi admir pentru curajul cu care și-au mărturisit credința în Dumnezeu, pe mucenicii Lui Hristos, care au suferit cumplite chinuri pentru aceasta: (au fost arși de vii, au fost înecați, au fost biciuți, schingiuiți, răstigniți, dați spre hrană fiarelor, tăiați de sabie, ș.a.m.d).

Îi cinstesc pe toți Cuvioșii părinți care s-au nevoit din greu în pustiu, în peșterile munților, petrecându-și fiecare clipă a vieții în post aspru și rugăciune fierbinte și neîncetată. Aceeași evlavie o am pentru toți fericiții și drepții care au bineplăcut Lui Dumnezeu pe pământ: văduve, orfani, copii nevinovaţi, călugări şi preoţi evlavioşi, credincioşi dreptmăritori, care au răbdat cu multă credință și bărbăţie necazurile, bolile şi toate ispitele vieţii pământeşti.

O avem pe Maica iubitoare in Ceruri

Mă închin cu multă evlavie în fața icoanelor sfinților și le simt prezența în viața mea, în casa mea, în familia mea, în sufletul meu. Am atâția prieteni în Cer, am și frați și surori și bunici, am și o Maică iubitoare – pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Maria și niciodată nu mă simt singură. Când mi-e dor și vreau să fiu în comuniune cu ei, le mângâi cu multă iubire icoana, o strâng la piept și simt cum mă învăluie lumina și căldura lor dumnezeiască. E minunat să știi că ai atâția și atâția prieteni care te iubesc necondiționat, care vin să-ți șteargă orice lacrimă a ochilor inimii, care vin să te molipsească cu curajul ce l-au avut ei pe drumul Golgotei lor, care vin și-i șoptesc tainic inimii tale, că nu e greu să devii și tu sfânt, că nu e imposibil acest lucru.

Ce m-au învățat prietenii mei din Cer?

M-au învățat, că Bunul Dumnezeu pe toți ne vrea sfinți și pe cei bogaț și pe cei săraci și pe cei albi și pe cei negri și pe cei învățați și pe cei mai puțin învățați și că nu trebuie să crezi că în zilele noastre e imposibil acest lucru, fiindcă Dumnezeu e Același și astăzi cum a fost și ieri și acum un veac și acum cinci sute sau o mie de ani. M-au învățat, că pentru a deveni sfânt e nevoie în primul rând de iubire, iubire de Dumnezeu și aproapele, fiindcă aceasta e cheia spre desăvârșire. Împlinind porunca iubirii, împlinești și celelalte porunci, învrednicindu-te de virtutea iubirii te învrednicești și de celelalte virtuți: credința, nădejdea, rugăciunea neîncetată, curaj, hărnicie, smerenie, blândețe, bunătate, milostivire, simplitate. Iubirea, smerenia, ascultarea, rugăciunea sinceră și curată, înfrânarea, trezvia, iată aripile care te înalță spre sfințenie, spre desăvârșire.

Ca sa fim desavarsiti trebuie sa fim a lui Hristos

M-au mai învățat, că pentru a deveni desăvârșiți, trebuie să fim ai Lui Hristos, trebuie să-L urmăm pe Hristos în toate, trebuie să fim ucenicii și urmașii Acestuia pe pământ, trebuie să nu iubim viața pământească cu toate plăcerile și tentațiile ei, ci trebuie să trăim doar pentru Cer, doar pentru a găsi calea cea strâmtă dar sigură care duce spe veșnicie, care duce spre ACASĂ. Aceasta e cheia desăvârșirii, trăirea în spațiul Învierii Lui Hristos, în spațiul iubirii, luminii, comuniunii, în spațiul unde se află peste tot Duhul Creator, Duhul de Viață Dătător, și nu trăirea în spațiul morții, în spațiul unde predomină bogățiile trecătoare și nu cele sufletești, unde păcatul e la loc de cinste, unde nu este credință, iubire, prietenie, comuniune, dăruire, unde totul e întuneric și deșertăciune.

Doamne ajuta-ma sa nu-mi irosesc timpul!

Ce m-au mai învățat prietenii noștri, sfinții? M-au învățat să mă rog așa, Bunului Dumnezeu: Doamne, aș vrea să am o viață plină de sfințenie, dar fără ajutorul Tău, fără milostivirea Ta nu pot. Tu știi că Te iubesc, Tu știi că aș vrea din tot sufletul să nu mai fiu o creștină căldică care slujește la doi domni, și Ție și lui mamona, dar fără ajutorul Tău, nimic bun nu reușesc. Nu mă lăsa Doamne, să-mi irosesc în zadar timpul vieții mele! Te rog ajută-mă să fiu ucenica Ta!

Ajută-mă să îți spăl și eu, așa cum ți-au spălat sfinții Tăi, picioarele, cu mirul credinței, iubirii, jertfirii de sine, cu mirul pocăinței, rugăciunii, cu mirul faptelor bune și plăcute Ție, ajută-mă să îmi modelez viața mea, după viața sfinților Tăi! Te rog ajută-mă să fiu o lumină în întuneric! Te rog ajută-mă să înmulțesc iubirea și frumosul în aceasta lume! Te rog ajută-mă să iubesc cu iubirea Ta desăvârșită! Te rog ajută-mă să Te mărturisesc cu credință, cu întreaga mea ființă, cu întreaga mea viață! Dă-mi Doamne curaj și înțelepciune să pot rușina pe toți ereticii care stau împotriva Adevărului Evangheliei Tale!

Ajuta-ma Doamne sa te iubesc mai mult decat orice!

Te rog Doamne, ajută-mă să Te iubesc mai mult decât orice pe lumea aceasta! Ajută-mă să iubesc, să cinstesc Biserica Ta și să fiu un mădular viu al ei! Ajută-mă să mă întâlnesc mereu cu Tine în spațiul Învierii Tale! Te rog ajută-mă ca viața mea să fie o continuă rugăciune de iubire și recunoștință! Te rog Doamne, ajută-mă să am o credință roditoare! Te rog nu mă lăsa să fiu oarbă spiritual! Te rog Doamne, ajută-mă să-mi folosesc libertatea vieții, slujindu-ți Ție și semenilor mei! Doamne, ajută-mă să mă pocăiesc, ajută-mă să mă mântuiesc! Doamne, dăruiește-mi și mie un colțișor de Rai, fiindcă vreau să fiu împreună cu toți prietenii mei, sfinții! Doamne ajută-mă, nu mă lăsa, sunt copilul Tău, sunt fiica Ta rătăcitoare! 

Sa nu ne lipsim de prietenia sfintilor

Ce multe lucruri frumoase m-au învățat prietenii mei din Cer, cu câtă iubire mă copleșesc și mă întristez, când știu că mulți semeni se lipsesc de prietenia lor, fiindcă nu cred în sfințenia lor, fiindcă nu au evlavie pentru ei și nu cinstesc Sfintele lor Moaște, pe care le consideră niște oase obișnuite, iar pe noi cei ce le cinstim- pupători de oase. Cât de mult mă doare sufletul, când văd cum sunt vorbiți de rău, prietenii mei din cer și mă rog să le ierte rătăcirea și necredința lor. Mă rog din suflet Bunului Dumnezeu, să mă ajute să pot ajunge în cât mai multe locuri sfinte unde sunt așezate la loc de cinste Sfintele Moaște ale Sfinților Săi, pentru a mă închina cu multă iubire acestora, pentru a le mulțumi pentru binecuvântări, pentru ajutorul și iubirea lor,  pentru a-mi hrăni sufletul cu lumină, iubire, pace, bucurie sfântă.

Sa ne dorim sa fim sfinti

Așadar, toți credincioșii, toți câți ne-am îmbrăcat la Botez cu Hristos, să iubim sfinții, să ne dorim să fim sfinți, să ne alegem drept modele de slujire şi jertfă pe sfinţii şi mucenicii Lui Hristos, pe sfinţii mărturisitori, adevăraţi şi vrednici urmaşi ai Lui Hristos, pe sfinții râvnitori ai faptelor bune, pe sfinţii care împleteau credinţa cu evlavia, cu milostenia şi compasiunea, cu hărnicia şi cinstea, pe sfinții care împleteau dragostea de Dumnezeu şi aproapele cu smerenia, cu uitarea de sine, cu jerfirea de sine, pe sfinții care aveau rugăciunea mereu în minte, inimă şi suflet, rugăciunea fiind respiraţia lor, pe sfinţii care ştiau că adevărata mărturie a vieţii creştine este focul şi lucrarea râvnei de a plăcea Lui Dumnezeu. Amin!

Cristina Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.