Sfeclă în sare (murată) și Dulceață de struguri (poamă coaptă) sunt două dintre rețete vechi românești, folosite în bucătărie cu mai bine de 100 de ani în urmă. Rețetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră — Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de Ecaterina Colonel Steriad, relatează Agerpres.
Sfeclă în sare (murată)
- sfeclă roșie
- oțet
- zahăr
- hrean
- sare
Taie mărunțel o sfeclă roșie, toarnă un kilogram și jumătate de oțet bun peste ea, și las-o să stea 24 de ore. Ferbe apoi trei sau patru sfecle în apă cu sare, până ce se vor muia, curăță-le de coajă, taie-le felii ca degetul cel mic de groase, și așază-le într’un borcan de sticlă cu 75 grame de zahăr și vre-o câteva bucăți de hrean, și apoi leagă borcanul cu o cârpă și cu pele. După aceasta strecoară prin sită peste ele oțetul de pe sfecla nefeartă, lasă să stea vreo două zile, și apoi întrebuințeaz-o la masă. Cu acest oțet te poți servi la două rânduri de sfeclă.
Dulceață de struguri (poamă coaptă)
- struguri
- zahăr
- ou
- lămâe
- vanilie
Se curăță strugurii de mai multe persoane, de pelița din afară și de sâmburi; pe urmă 900 de grame din aceste bobițe curățite se pun într’un tifon, spre a se scurge zemușoara, ștergându-se pe din afară tifonul cu mâna udă de apă rece, și având înmuiat 1200 grame de zahăr cu 900 grame de apă, curățită cu albușul unui ou, stropită cu zeama dela jumătate de lămâe și cu câteva linguri de apă.
Acest zahăr fiind fert și cu 3 grame de vanilie, se strecoară și punându-se iar pe foc, se leagă ca de șerbet. Pe urmă se toarnă strugurii din tifon, legându-se iar ca șerbetul, se toarnă în castron și apoi în borcane.
Două rețete numai bune pentru cămara de iarnă! Poftă bună!
Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.
Ana Grama