Sfecla roșie conține nutrienți ce ajută la optimizarea sistemului imunitar

Sfecla rosieRenumită deja ca fiind ‚protectoarea’ ficatului, sfecla roșie este una dintre cele mai benefice legume pentru organism, se arată în noile studii.

Aliment străvechi , ce creștea natural de-a lungul costelor Africii de Nord, Asiei și Europei, sfecla roșie reprezintă o sursă bogată în vitamina B, folați, mangan, potasiu,vitamina C, magneziu, fie, cupru și fosfor.

Initial, sfecla, ale cărei frunze erau cele consumate, rădăcina dulce și roșie despre care majoritatea oamenilor se gândesc astăzi ca la o “sfeclă” nu a fost cultivată decât în epoca Romei Antice’, se arată pe site-ul  http://viataverdeviu.ro.

Prin secolul al XIX-lea, se aprecia foarte tare dulceața naturală a sfeclelor. Mai mult decât atât, acest aliment a început să fie utilizat ca sursă de zahăr. Conform relatărilor, Napoleon a declarat că sfeclele au fost utilizate ca sursă de materie primă pentru zahăr, după ce britanicii au restricționat accesul la trestia de zahăr.

În zilele noastre, sfecla roșie este considerată o materie primă comună, folosită în scopul producerii de zahăr, deși numeroase persoane sunt sceptice când vine vorba de introducerea acestui aliment în dieta lor cotidiană.

Sfeclele conțin o varietate unică de nutrienți ce contribuie la optimizarea sistemului de sănătate, iar rădăcinile lor se află pe lista celor mai recomandate legume. Deși ele se află în categoria “de folosit cu economie”, datorita înaltului lor conținut de carbohidrați, au cel mai înalt conținut de zahăr dintre toate legumele.

Tentați de aroma lor dulce și pământoasă, precum și de nutrienții lor plini de energie, majoritatea oamenilor se îndreaptă spre consumul frecvent de rădăcini din sfeclă roșie.

Consumul sucului de sfeclă ajută la micșorarea presiunii sanguine, în decursul a câteva ore.

Un studiu relatează că a bea un pahar de suc de sfeclă poate coborî presiunea sanguină sistolică cu o medie de 4-5 puncte.

În cazul în care se vrea a obține o rezistență la efort, este recomandat de asemenea consumul de suc de sfeclă: a se consuma acest tip de suc înaintea exercițiilor fizice înseamnă o rezistență de până la 16%.

Beneficiul se crede că este corelat tot cu nitrații ce se transformă în oxid nitric, ceea ce ar putea reduce costul în oxigen al exerciților de slabă intensitate, dar ar și putea spori toleranța la exercițiile de  intensitate ridicată’, se mai arată pe site-ul  http://viataverdeviu.ro.

Sursă unică de betaină, sfeclele sunt un nutrient  ce poate contribui la protejarea celulelor, proteinelor și enzimelor de stresul din mediul înconjurător. De asemenea, ele se luptă cu inflamațiile, protejând organele interne; îmbunătățesc factorii de risc vascular și amplifică performanța, în scopul prevenirii bolilor cronice.

După cum informează cei de la World’s Healthiest Foods/Cele Mai Sanatoase Alimente din Lume, “prezenta ei [betainei] în dieta noastră a fost asociată cu nivele mai scăzute a câtorva markeri inflamatorii, incluzănd proteina C-reactivă, interleukina-6 și factorul de necrozare tumoral alfa. Ca grup, moleculele antitumorale găsite în sfeclă ar putea eventual să se dovedească a furniza beneficii cardiovasculare în cadrul studiilor pe scară largă la oameni, ca și beneficii anti-inflamatorii pentru alte sisteme ale corpului.”

Un alt aspect ce nu trebuie neglijat este faptul că sfeclele sunt bogate în vitamina C, care sporește imunitatea, în fibre și minerale esențiale precum potasiul (esențial pentru sănătatea nervilor și funcționarea mușchilor), și manganul (bun pentru oase, ficat, rinichi și pancreas).

Pigmentii betalainei din sfecle ofera suport Fazei 2 a procesului de detoxifiere a corpului, care intervine cand toxinele descompuse se leaga de alte molecule, astfel incat sa poata fi excretate mai repede afara din corp, sunt de părere specialiștii.

Și frunzele de sfeclă sunt benefice pentru a ne îmbunătăți sistemul nostrum de sănătate, întrucât acestea sunt  printre cele mai sănătoase părți ale plantei. Ele sunt bogate în nutrienți precum protein, fosfor, zinc, fibre, vitamina B6, magneziu, potasiu, cupru, mangan, calciu și fier.

În realitate, frunzele de sfeclă conțin mai mult fier decât spanacul și o valoare nutritivă mai înaltă chiar și decât rădăcina de sfeclă.

Cercetările arată că frunzele de sfeclă ajută la îndepărtarea osteoporozei prin sporirea tăriei oaselor, pot lupta la combatarea maladiei Alzheimer și întăresc sistemul imunitar prin stimularea producerii de anticorpi și celule albe sanguine.

Frunzele de sfeclă pot fi adăugate crude la sucul de legume împreună cu celelalte verdețuri, precum spanacul. Dacă nu ai mai încercat niciodată frunze de sfeclă, ai pierdut o serie de avantaje. Ele pot fi adăugate crude la sucul de legume sau ușor sotate împreuna cu celelalte verdețuri precum spanacul . În aceeași măsură, sfecla poate fi utilizată în mai multe moduri: se rade crudă peste salate, se adaugă la sucul proaspăt de legume, se pot găti ușor în abur și se pot marina cu suc de lămâie, condiment și ulei de măsline.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here