Sfaturile unui psiholog de la Harvard

0
217

cresterea

Sfaturile unui psiholog de la Harvard

Chiar dacă fiecare părinte își dorește ca odrasla lui să devină o persoană educată, responsabilă și amabilă, totuși, foarte puțini își învață copiii ce înseamnă compasiunea.

Psihologul Richard Weissbourd de la Harvard este specializat în educație și coordonatorul unui proiect prin care ajută copiii să învețe compasiunea, informează www.adevărul.ro.

În cadrul studiului realizat de specialist s-a constatat că aproximativ 80% dintre copii și tineri susțin că părinții lor se bucură mai mult de realizările și de fericirea copiilor decât de gesturile frumoase făcute pentru cei din jur, conform The Washington Post. 

Majoritatea copiilor au fost de acord cu afirmația: „Părinții mei sunt mai mândri de mine dacă iau note mari la școală decât dacă sunt un membru bun al comunității în clasă sau la școală”.

Psihologul american face anumite recomandări pentru părinții care doresc să își facă copiii mai respectuoși și mai responsabili cu oamenii din jur: „Copiii nu se nasc buni sau răi şi nu ar trebui să renunţăm niciodată la educarea lor. În fiecare etapă a copilăriei, ei au nevoie de adulţi care să-i ajute să devină buni, respectuoşi şi responsabili în comunitatea în care trăiesc”.

1.Extindeți preocupările copiilor

Copiii trebuie să înțeleagă faptul că deciziile lor influențează comunitatea din care fac parte și trebuie să devină interesați și de cei din afara cercului lor. De obicei, copiilor le pasă doar de membrii familiei și de câțiva prieteni, iar părinții ar trebui să încerce să-i implice în legături și cu alte persoane, cum ar fi colegul de clasă, vecinul mai îndepărtat sau o persoană care vorbește o limbă diferită. Părinții trebuie să-i îndrume pe cei mici să fie recunoscători și prietenoși cu cei din jurul lor, chiar cu șoferul de autobuz și cu vânzătoarea de la magazin. De asemenea, pot fi folosite povești din media pentru a-i face pe copii să se gândească și să le pese de oamenii vulnerabili și de copiii mai puțin norocoși.

2.Grija pentru ceilalți ar trebui să fie prioritară

Chiar dacă majoritatea părinților pun pe primul loc realizările și fericirea copiilor, în detrimentul grijii pentru ceilalți, este recomandată o adaptare la nevoile oamenilor din jur, fie că este vorba doar despre o simplă pasă în cadrul unui joc cu mingea. Copiii trebuie să audă de la părinți că este important să fii preocupat de oamenii din jur. Întrebați periodic profesorii despre felul în care se poartă copilul cu colegii lui la școală și aveți grijă să se adreseze respectuos celor din jur, chiar și atunci când este nervos sau obosit.

3.Copilul trebuie să aibă ocazia să-și manifeste empatia

Psihologul american susține că este mai ușor pentru copii să deprindă empatia și grija față de ceilalți exersându-le constant. El aseamănă această calitate cu abilitatea de a cânta la un instrument, repetițiile zilnice ajutându-i pe copii să fie mai atenți la nevoie celor din jur. În același timp, nu trebuie să oferiți recompense copilului decât când face ceva cu adevărat remarcabil, pentru a înțelege că are câteva responsabilități de care trebuie să se achite. Comentați cu ei gesturile frumoase pe care le întâlniți și discutați despre actele de nedreptate la care asistați.

4.Învățați-vă copilul să-și controleze emoțiile negative

Se întâmplă uneori ca preocuparea pentru ceilalți să fie umbrită de emoții negative, cum ar fi rușinea, invidia sau furia. Cei mici trebuie învățați că aceste emoții sunt normale, însă au nevoie de ajutorul părinților pentru a le gestiona într-o manieră constructivă.

5.Copilul are nevoie de mentori

Copii învață valorile morale privind la adulții pe care îi respectă, prin analizarea dilemelor etice împreună cu părinții. Pentru a fi un model pentru copii, trebuie ca părinții să exerseze și ei compasiunea. Nu trebuie să fiți perfecți întotdeauna, însă trebuie să vă recunoașteți greșelile și să învățați să ascultați.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/dr-psiholog-norica-popa-fischer-ca-sa-ramana-vie-iubirea-are-nevoie-de-delimitari/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here