Şapte sfaturi pentru a evita răceala în sezonul rece

0
194
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

virusuriVirusuri și bacterii nocive – Cum scăpăm de ele?

În cazul răcelilor şi infecţiilor respiratorii medicii au indentificat peste 200 de virusuri. Fiecare are mai multe tulpini. Toate au în comun faptul că se dezvoltă în medii umede şi mai reci, de aici și explicația pentru faptul că oamenii răcesc mai ales în sezonul rece.

Daily Mail a adunat sfaturi de la mai mulţi medici şi specialişti pentru a scădea şansele contractării unei răceli.

Cum scăpăm de virusuri

1. Încălzirea nasului

Una dintre teoriile despre motivele pentru care oamenii răcesc mai mult iarna este că în această perioadă nasul are o temperatură mai scăzută. Aceasta face ca mucoasa nazală să fie un mediu propice dezvoltării virusurilor. Sfatul medicilor este ca oamenii să poarte o eşarfă sau un fular peste nas şi să evite să respire aer foarte rece şi umed.

2. Strânsul mâinilor

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Aberystwyth, Marea Britanie, a arătat că gestul politicos de a strânge mâna cuiva permite transmiterea între două persoane a de la zece până la 20 mai multe bacterii şi virusuri decât o simplă atingere a pumnilor, gest folosit mai ales de adolescenţi. Acest lucru se întâmplă pentru că strânsul mâinilor durează mai mult şi implică o suprafaţă de piele mai mare.

3. Spălatul hainelor la temperaturi mai mari

Anumite virusuri care provoacă răceala sau gripa rezistă la temperaturi de 40 de grade Celsius. Aşa că, dacă un membru al familie este bolnav, hainele şi lenjeria de pat a acestuia trebuie spălate la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius. Dacă acest lucru nu este posibil pentru că ar deteriora ţesăturile, specialiştii recomandă utilizarea unui detergent dezinfectant care va omorî agenţii patogeni.

4. Mai puțin zahăr în alimentație

Mai multe cercetări ale Universităţii Loma Linda din California au arătat că atunci când o serie de voluntari au consumat 100 de grame de zahăr, celulele imunitare numite fagocite au mâncat mai puţine bacterii pentru o perioadă de până la cinci ore. Concluzia specialiştilor este că reducerea cantităţii de zahăr dă o mai mare şansă sistemului imunitar de a lupta împotriva infecţiilor.

5. Cel puțin opt ore de somn

Un somn mai scurt de şapte ore pe noapte îi face pe oameni de trei ori mai predispuşi la a contracta o răceală; comparativ cu persoanele care dorm cel puţin opt ore. Un somn defectuos sau lipsa acestuia interferează cu acţiunile unei gene responsabile cu imunitatea, numită TLR-9, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Yale din Statele Unite ale Americii.

6. Gelurile dezinfectante pentru mâini

Dacă gelurile dezinfectante nu conţin cel puţin 60% alcool, este puţin probabil să fie capabile să omoare virusurile şi bacteriile. Mai ales dacă utilizatorul este şi foarte murdar pe mâini. Medicii recomandă folosirea clasicului săpun cu apă caldă.

7. Spălarea nasului cu o soluție salină

Sarea poate reduce numărul de răceli contractate, potrivit unui studiu efectuat de cercetătorii americani de la Pennsylvania State University. Soluţia salină ajută datorită faptului că previne instalarea confortabilă a agenţilor patogeni în interiorul nasului. Medicii recomandă utilizarea unei soluţii din apă fiartă şi răcită în care aţi dizolvat sare, cu care să spălaţi cavitatea nazală; sau utilizarea unui spray nazal disponibil în farmacii.

Ana Grama

Citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here