Sfaturi pentru tineri – Lumea trebuie abordată cu prevedere

0
165

stones-under-water

Lumea trebuie abordată “cu prevedere”, ne spune Arhimandritul Spiridonos Logothetis, printre cele 40 de îndrumări generale pe care le face în “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”.

Lumea trebuie abordată în următorul chip- Cu prevedere. Să ne păzim, să ne autoapărăm. Nu ştim unde se ascunde vrăjmaşul, nu ştim unde se ascund capcanele lui. Lumea este un haos, spunea cineva. Îţi aminteşti?… „De unde să stiu eu unde se ascunde diavolul?” Să cercetăm deci bine toate: ce se ascunde în spatele acestuia, ce se ascunde în spatele celuilalt.

În taberele pe care le-am făcut atâţia ani la rând veneau copii din oraş, dar şi copii de la sat. M-a uimit faptul că cei de la oraş se aşezau pe unde apucau, fară nici o grijă, pe pietre, pe pământ. Copiii de la sat întâi se uitau dacă acolo unde se vor așeza nu este un scorpion sau vreun şarpe şi, când era vorba să ridice o piatră, nu băgau imediat mâna sub ea ca s-o ridice, ci întâi o întorceau cu grijă, să vadă dacă nu cumva este acolo ceva care să-i muşte. Cunoaşterea pericolului îi făcea să se păzească, în timp ce copiii de la oraş nu se gândeau la ce poate să se ascundă sub piatră. Necunoaşterea pericolului îi făcea să nu se păzească.

În spatele unui om frumos poate să se ascundă diavolul, aşa cum poate să se ascundă şi în spatele unei îmbrăcăminţi frumoase sau chiar în spatele unei oglinzi. Să te păzeşti. Vara, afară, sub perna ta poate să aibă sălaş un şarpe. Dar fii atent: sub perna ta poate să se fi sălăşluit – iarnă, vară – un diavol, care să-ţi aducă în somn, în vis, urâciuni şi mizerii. Să te păzeşti de acestea: de oameni, de animale, de lucruri, de demoni.

Extras din “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”- Arhim. Spiridonos Logothetis, ediţia a doua, Editura Sofia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.