Lumea trebuie abordată „cu o dreaptă folosinţă”. Aceasta este una dintre cele 40 de îndrumări generale pe care le dă Arhimandritul Spiridonos Logothetis în „Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”.
Lumea trebuie abordată în următorul chip- Cu o dreaptă folosinţă. Adică fiecare lucru cât este nevoie, când este nevoie şi în felul în care este nevoie.
– Îmi daţi un exemplu?
– Există o mulţime. De exemplu, când stai să mănânci la masă, fii atent să te foloseşti corect de mâncare: să mănânci la ora la care trebuie, şi nu la orice oră ar fi, întotdeauna să mănânci la aceeaşi oră şi cantitatea pe care o mănânci să fie în funcţie de nevoile tale, să nu mănânci mai mult decât are nevoie trupul tău, dar nici mai puţin, şi să mănânci neapărat lucrurile de care are nevoie organismul, şi nu tot ce-ţi place. Mulţi copii în vremea noastră nu mănâncă legume, nu mănâncă fasole, mazăre, nu mănâncă fructe, nu mănâncă peşte, mănâncă aproape numai carne şi derivate din carne. La fast-food, cum se spune! Şi foarte multe dulciuri, ciocolată, însă acestea le strică sănătatea şi pentru vârsta lor de copii, şi pentru viitor.
Sfânta Scriptură învaţă că nu trebuie să abuzăm de lume: Şi cei ce se folosesc de lumea aceasta, [să o facă] ca şi cum nu s-ar folosi deplin de ea (I Cor. 7, 31).
Extras din „Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”- Arhim. Spiridonos Logothetis, ediţia a doua, Editura Sofia