Sfaturi pentru tineri – Lumea trebuie abordată cu nevoinţă şi înfrânare

0
234

postul-mare

Lumea trebuie abordată „cu nevoinţă şi înfrânare”, ne recomandă Arhimandritul Spiridonos Logothetis, în cele 40 de îndrumări generale pe care le oferă  în „Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”.

Lumea trebuie abordată în următorul chip – cu nevoinţă şi înfrânare. Lumea atrage, ispiteşte la abuz. Trebuie să ne împotrivim acestei atracţii, reţinuţi şi înfrânaţi chiar şi de la cele care nu sunt neapărat rele. De exemplu, în Marele Post ne înfrânăm nu doar de la cele dăunătoare, ci chiar şi de la multe din cele folositoare. Acelaşi lucru îl facem în fiecare miercuri şi vineri, ca un exerciţiu de rezistenţă, ca o exersare în această negare de care am vorbit.

– De ce se întâmplă aceasta, părinte ? Să ne restrângem de la cele dăunătoare înţeleg, dar de la cele nedăunătoare, de ce?

– Pentru că cel care poate să spună „nu” celor permise, nedăunătoare, poate să spună „nu” şi celor nepermise şi dău­nătoare. Să ne exersăm, să ne nevoim în priveghere, în post, în rugăciune, să ne nevoim în studierea Scripturilor, în tăcere, în reculegere. Să ne nevoim în asprime, în răbdare, îndelungă răbdare.

Să ne nevoim în cult, în faptele cele bune, în virtuţi. Astfel se exersează sufletul, se întăreşte şi întâmpină corect lumea. Să urmăm sfinţilor noştri şi Domnului nostru Iisus Hristos: „Şi întru aceasta mă străduiesc şi eu, ca să am întot­deauna înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor un cuget neînti­nat” (Fapt. 24, 16).

Şi în altă parte spune: „Şi oricine se luptă se înfrânează de la toate […] Eu deci aşa alerg, nu ca la întâmplare, aşa mă lupt, nu ca lovind în aer, ci îmi chinuiesc trupul meu şi îl supun robiei, ca nu cumva, altora propovăduind, eu însumi să mă fac netrebnic” (I Cor. 9, 25-27).

Extras din „Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”- Arhim. Spiridonos

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.