Sfaturi pentru tineri – Lumea trebuie abordată cu distanţare

0
194

10940510_341504639366905_452510795785401649_n1

Lumea trebuie abordată “cu distanţare”, arată Arhimandritul Spiridonos Logothetis în cele 40 de îndrumări generale pe care le dă în “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”.

Lumea trebuie abordată în următorul chip- Cu distanţare, spre siguranţă. Am mai spus că trebuie să iubim lumea, să o îngrijim, să o apărăm, să o valorificăm, și toate acestea trebuie să se întâmple de departe sau mai bine zis nu de foarte aproape, de la o distanţă de siguranţă, ca să nu ne primejduim din partea lumii, să nu fim în primejdie din par­tea celor care au luat-o spre decădere şi pe drumul distrugerii. Da, trebuie să facem tot ce putem ca să-i salvăm pe păcătoşi, dar fără să ne primejduim, fără să ne pierdem pe noi.

– Puteţi să ne daţi un exemplu, ca să înţeleg mai bine?

– Un exemplu… Sigur. Odată, am încercat să-mi salvez un coleg care nu ştia să înoate şi ajunsese în apă adâncă. Din nefe­ricire însă, nu am păstrat distanţa de siguranţă pe care o indică specialiştii, ci am înotat repede cât mai aproape de el, să-l ajut; şi, în clipa în care se scufunda, m-a apucat şi m-a tras în adânc şi pe mine, încercând să se sprijine de capul meu. Nefericitul nu-şi dădea seama că astfel mă va îneca şi pe mine şi se va îneca şi el. Mă trăgea cu atâta putere în apă, încât am crezut că se sfârşise cu mine, însă m-a ajutat Domnul şi, cu o ultimă încercare, am scăpat de el, am ieşit la suprafaţă şi am luat o gură de aer. După aceea m-am apropiat din nou de el, de data aceasta din spate, de la o distanţă, şi l-am luat de păr şi l-am tras la apă mai mică, fară să fiu în pericol. S-a salvat şi omul, şi m-am salvat şi eu.

Deci, la o distanţă de siguranţă, o distanţă faţă de com­paniile, de prieteniile mai vechi, de distracţiile lumeşti, la o distanţă de cei care suferă de patimile alcoolismului, jocu­lui de cărţi, desfrânării, homosexualităţii, fumatului, drogu­rilor, jocurilor de bursă sau investiţiilor şi celelalte. Căci spu­ne Scriptura: Nu fiţi părtaşi la faptele cele fară de roadă ale întunericului (Efes. 5, 11).

– Am înţeles asta, părinte.

Extras din “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”- Arhim. Spiridonos Logothetis, ediţia a doua, Editura Sofia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.