Sfaturi pentru tineri – Lumea trebuie abordată cu autoritatea stăpânului şi a împăratului lumii

0
196

fototapet-peisaj-rasarit-de-soare-in-munti-colectia-national-8368375

Lumea trebuie abordată “cu autoritatea stăpânului şi a împăratului lumii”. Este una dintre cele 40 de îndrumări generale pe care le dă Arhimandritul Spiridonos Logothetis în “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”.

Lumea trebuie abordată în următorul chip- Cu autoritatea stăpânului şi a împăratului lumii. Fiecare dintre noi trebuie să simtă că a fost creat ca un împărat al lumii, şi nu ca un rob al ei. Ca un stăpân bun şi ca un împărat bun, desigur, nu ca un tiran şi dictator, dar întotdeauna stăpân şi împărat. Și este de neacceptat să-l vezi pe stăpân şi pe împărat căzând în locul robului, căzând până la poziţia de rob, atras şi robit de cele ale lumii.

De exemplu, fumătorii, care sunt atraşi si robiţi de iarba care se numeşte tutun, alcoolicii, de băutura din fructe, care se numeşte vin sau ţuică. Nu poţi să fii rob animalelor, oilor, caprelor sau găinilor, vacilor (câinilor, pisicilor), care nu te lasă nici măcar la biserică să mergi. Nici câmpurilor tale, pomilor sau grădinii tale.

Tu eşti domn şi stăpân al lumii şi cu autoritatea împăratului va trebui să o abordezi, căci, precum zice Sfânta Scriptură, Dumnezeu te-a pus în locul împăratului şi trebuie să guvernezi, să rânduieşti bine lumea, şi nu să fii guvernat în mod greşit de ea.

Extras din “Răspunsuri la întrebări ale tinerilor – Ortodoxia şi lumea”- Arhim. Spiridonos Logothetis, ediţia a doua, Editura Sofia

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.