1. Sfaturi înainte de operație
Dacă te aşteaptă o intervenţie chirurgicală, insistă ca înainte de a ajunge la cuţit să-l cunoşti personal pe medicul care te va opera şi să stai de vorbă cu el. Astfel îţi vei da seama dacă îţi inspiră încredere şi, în acelaşi timp, chirurgul va avea la rândul său posibilitatea de a evalua atitudinea ta faţă de boală şi tratament. Ambele lucruri sunt extrem de importante pentru ca actul medical să decurgă cu bine.
2. Memoria
Până la vârsta de 70 de ani, problemele de memorie au legătură mai curând cu stresul sau cu somnul neodihnitor, decât cu demenţa senilă. Nu va speriaţi fără motiv.
3. Pieptănătură cu consecințe
Femeile care poartă zilnic părul împletit foarte strâns în cozi sau legat la spate se pot confrunta, la un moment dat, cu o cădere masivă a lui. Dacă rădăcinile firelor sunt deja afectate, podoaba capilară nu se va reface.
4. Cititul pe furiș
Nu vă faceţi griji când vă prindeţi copilul cu cartea sub plapumă. Cititul la lumină slabă nu dăunează ochilor.
5. Veninul de viespe
Nu vă faceţi testul alergie la veninul de insecte doar aşa, ca să vă aflaţi în treabă. Multe persoane reacţionează la test fără a fi cu adevărat alergice, iar de atunci înainte se panichează, îndată ce văd o viespe zburând în apropierea lor. O alergie veritabilă la veninul de insecte se recunoaşte după faptul că, în urma unei înţepături la mână, se umflă brusc şi faţa. Când cineva reacţionează în acest fel, are motive temeinice să se adreseze de urgenţă unui medic alergolog, pentru a i se face un test.
6. Valorile colesterolului
Aşa-numitul colesterol „rău”, LDL, nu trebuie luat în considerare singur. Riscul de afecţiuni cardiovasculare provine din mult mai mulţi factori. Aşa se explică faptul că o femeie de 35 de ani, suplă, obişnuită să facă sport, nefumătoare, fără cardiaci în familie, poate trăi foarte bine cu o valoare crescută a fracţiei LDL de 150 miligrame. În schimb, în cazul unui bărbat în jur de 50 de ani, fumător, cu abdomenul voluminos, activitate fizică redusă şi stres cât cuprinde, lucrurile arată cu totul altfel.
7. Degenerescența maculară și cititul
Numeroşi pacienţi cu degenerescenţă maculară – o afecţiune gravă a retinei – citesc mai puţin, în ideea că astfel îşi menajează ochii. Este o măsură de prevedere complet lipsită de temei: cititul nu exercită nicidecum o influenţă negativă asupra evoluţiei bolii.
8. Atenție mărită în spital
Când sunteţi internaţi într-o clinică, întrebări, ori de câte ori ceva vi se pare ciudat. De exemplu, dacă primiţi dintr-o dată alte pastile sau o doză schimbată, ar trebui să întrebaţi de ce. În felul acesta, multe erori de tratament pot fi evitate.
9. Bronzarea prealabilă n-are rost
N-are niciun rost să vă pregătiţi pentru concediu mergând la un salon de bronzat: razele ultraviolete din lămpi vă lasă epiderma neprotejată. Și nici nu fac piele mai groasă, așa cum speră multă lume.
10. Sfaturi pentru picioare umflate
Când apare o retenţie de apă la nivelul picioarelor, mulţi se gândesc în primul rând la o problemă cu inima, uitând adesea de rinichi. Dacă aceştia nu-şi mai îndeplinesc corect funcţia de filtrare, se elimină o cantitate mai mare de albumină. Diagnosticul se poate pune rapid, pe baza unei simple analize: sumarul de urină.
11. Sfaturi dacă purtați lentile de contact
Nu purtaţi lentile de contact atunci când faceţi duş sau înotaţi. Dacă totuşi preferaţi să nu le scoateţi, nu uitaţi să le curăţaţi atent după aceea. Altfel riscaţi să vă alegeţi cu o inflamaţie periculoasă.
12. Tomografia computerizată
Nu e cazul să aveţi emoţii din pricina ei. Dacă vă e teamă de spaţiile închise, ascultaţi în căşti muzica preferată şi puneţi-vă în picioare o pereche de şosete călduroase, în care să vă simţiţi comod.
13. Mesele zilnice
Respectarea unui ritm stabil al meselor ne ajută să rezistăm tentaţiilor apărute în cursul zilei şi să ne păstrăm sănătatea.
14. Mâncărime pe piele
Multă lume consideră că mâncărimile cronice ar fi o problemă de igienă, ceea ce nu e deloc adevărat. Există enorm de multe cauze. În majoritatea lor este vorba, pur şi simplu, de o piele uscată, lipsită de grăsimea necesară. Singura soluţie eficientă constă în aplicarea unei creme grase, cu o formulă necomplicată, care să nu includă substanţe aromatice.
15. Fitness
Există o metodă simplă prin care vă puteţi proteja împotriva herniei inghinale, în timpul unui antrenament de forţă: trageţi-vă ombilicul spre coloana vertebrală şi nu reţineţi aerul în plămâni, ci respiraţi liniştit în continuare.
16. Sfaturi dacă sunteți însărcinată
Graviditatea nu justifică menajamentele exagerate. Dimpotrivă, femeilor însărcinate li se recomandă să facă mai multă mişcare decât obişnuiau înainte. Sunt indicate mai ales înotul, mersul cu beţe sau o jumătate de oră de plimbare pe zi.
17. Sfaturi pentru o igienă corespunzătoare
Se spune, adesea, că ar trebui să le permitem copiilor noştri să se joace cât poftesc chiar şi în locuri mai puţin curate, după exemplul celor crescuţi în gospodăriile ţărăneşti, care n-ar suferi de atâtea alergii ca orăşenii, deşi vin în contact cu tot felul de lucruri. într-adevăr, nu e bine să exagerăm cu igiena, încercând să ne ferim odraslele de toţi alergenii posibili.
Dar nu aceeaşi atitudine o vom adopta şi faţă de un copil care deja a reacţionat alergic la polen, praf sau păr de animale. Dimpotrivă, vom avea grijă ca el să evite alergenii respectivi şi îl vom duce la medic, pentru o terapie de desensibilizare.
18. Febra copiilor mici
Când bebeluşii fac febră în primele trei luni de viaţă, părinţii ar trebui să ia neîntârziat legătura cu un medic sau o clinică. Dacă temperatura este provocată de o infecţie bacteriană, aceasta poate duce în scurt timp la septicemie. Abia din a patra lună, febra încetează să fie atât de alarmantă. Cu toate acestea, e necesar să mergi cu micuţul la pediatru.
19. Răgușeala
Dacă vă doare gâtul când vorbiţi sau aveţi vocea răguşită, puteţi folosi un leac tradiţional: o compresă rece în jurul gâtului, lăsată de seara până dimineaţa. înmuiaţi în apă şi stoarceţi o bucată de pânză curată sau un şervet de bucătărie pliaţi-l în lung şi aşezaţi-l împrejurul gâtului, ca pe un fular. Puneţi deasupra un al doilea şervet uscat şi un fular gros. Apoi culcaţi-vă.
20. Sfaturi – Dureri de cap – renunțați la pilulă
Femeile care suferă frecvent de migrene cu simptome de o intensitate deosebită ar trebui să opteze pentru alte mijloace contraceptive decât faimoasa pilulă. Ele au oricum un risc uşor crescut de accident vascular cerebral sau de infarct, pe care pilula îl sporeşte considerabil.
AS verde – Anul XI, nr. 119, iunie 2014
Jurnal Spiritual
Citiți și Sfaturi practice despre lupta de zi cu zi.