Fructele întregi sau cele înjumătăţite îşi păstrează mai bine aroma dacă, înainte de sterilizare, sunt opărite cu apă cu zahăr.Adaosul de zahăr ulterior nu mai este necesar. Fructele boabe, mici şi moi, trebuie alese bine înainte de conservare şi trebuie să li se îndepărteze codiţele.
Bulele de aer care se formează în urma umplerii borcanelor cu fructe şi apă se pot elimina cu coada unei linguri de lemn. În loc de zahăr, borcanele de compot se pot umple cu suc de fructe fierbente. Pentru a controla dacă borcanele cu filet sunt închise etanş, în momentul în care s-a format vacuumul, mijlocul se îndoaie uşor spre interior. Borcanele trebuie verificate din când în când.Când conţinutul îşi pierde culoarea,se formează spumă sau curge lichid, înseamnă că s-a stricat şi trebuie golit borcanul.
Roşiile congelate reprezintă o alternativă la bulionul sau pasta de tomate atât de folosite în bucătărie. Acestea se spală şi li se îndepărtează codiţa. Pentru a le coji se ţin 3-4 minute în apă clocotită, după care se răcesc în apă rece. Se îndepărtează coaja cu un cuţit cu lamă subţire. Se taie în jumătăţi sau sferturi în funcţie de dimensiuni şi se pun în pungi de plastic. Atenţie, legumele congelate îşi măresc volumul aşa că asiguraţi-vă că rămâne puţin spaţiu în pungi. Dacă nu aveţi pungi mai groase, folosiţi 2 pentru fiecare pachet.
Când nu folosiţi o ţelina întreagă la mâncarea pe care o preparaţi, bucată care rămâne tăiaţi-o în felii de un centimetru grosime. Puneţi feliile într-o pungă de plastic la congelator. Data viitoare când veţi dori să puneţi ţelina în mâncare nu trebuie decât să o scoateţi din congelator şi să o lăsaţi 5 minute în apă rece.
Legumele şi fructele congelate sunt o alternativă foarte bună la conserve, deoarece prin îngheţare bacteriile nu se dezvoltă. Trebuie însă să ţineţi minte că odată decongelate îşi vor pierde din fermitate, deoarece cristalele de gheaţă formate distrug structura celulelor. Gătite însă vor fi consumate la fel ca cele proaspete
Iarna puteţi găti ciorbe delicioase fără a folosi conserve de zarzavat. Morcovii, cartofii, păstarnacul, ţelina le puteţi cumpăra proaspete. Iar roşiile şi ardeii se pot congela. Toamna, spălaţi bine roşii şi ardei capia roşii, băgaţi cantităţi egale la robot şi maruntiti-le la cuţit. Puneţi în pungi groase de plastic cantităţi potrivite de legume şi îngheţaţi-le. Pentru a da culoare şi gust ciorbelor de iarnă nu mai este nevoie decât să scoateţi un pacheţel din congelator.
Pentru a menţine salată verde fragedă mai multă vreme spălaţi frunzele şi puneţi-le la frigider într-o casoletă de plastic bine închisă, nu înainte de a se scurge complet de apă, sau a se usca cu centrifuga.
Ceapă verde se menţine mai bine la frigider într-o pungă de plastic umplută cu aer şi legată bine, sau învelită în mai multe straturi (2-3) de hârtie de ziar, fără zone dezgolite .
Fasolea păstăi verde sau galbenă se păstrează foarte bine la congelator. Spălaţi bine cantitea pe care doriţi să o îngheţaţi şi tăiaţi capătul cu codiţa. Puneţi păstăile pe foc 2 minute într-o oală cu apă clocotită. Răciţi apoi cu apă rece şi lăsaţi-le să se scurgă bine. Folosiţi preferabil pungi groase de plastic pentru a le depozita în congelator.
Sursa: culinar.ro