Din învățăturile Sfântul Ierarh Vasile cel Mare

0
410

Sfântul Vasile cel MareSărbătorit în prima zi a Anului Nou, Sfântul Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, a fost un apărător al celor săraci și defavorizați. Născut în 330, în Cezareea într-o familie creștină, este considerat unul dintre părinţii capadocieni, alături de Grigore Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Sfântul Vasile ne-a lăsat o sumedenie de învățături pentru păstrarea liniștii și păcii sufletești, din care vom aminti doar o mică parte.

Dumnezeu nu se uită la fapte, ci la dragostea cu care au fost făcute. Nu e nimic mult, când oamenii iubesc puţin, aşa cum nu este puţin, când oamenii iubesc mult.

Liniştea este începutul curăţirii sufletului.

O faptă bună nu este niciodată uitată; cine seamănă bunăvoire culege prietenie, iar cel ce sădește bunătate adună dragoste.

Ascultarea este scara cea mai scurtă către cer.

Omul desăvârșit este acela care primește cu o egală stare a duhului și cu mulțumire, din mâinile Domnului, schimbările vieții sale, atât pe cele fericite, cât și pe cele nefericite.

Rațiunea pornește de la cunoaștere pentru a ajunge la credință.

Pâinea care vă prisoseşte este pâinea celui flămând; haina care îţi atârnă în garderobă este haină celui gol; încălţămintea pe care nu o purtaţi este încălţămintea celui desculţ; banul pe care îl ţineţi ascuns este banul săracului; faptele de caritate pe care voi nu le săvârşiţi sunt tot atâtea nedreptăţi pe care le comiteţi.

Fericit este acela care nu gândește răul.

Mai este încă timp pentru rezistență, pentru răbdare, pentru vindecare, pentru schimbare. Ai alunecat? Ridică-te. Ai păcătuit? Oprește-te. Nu sta printre păcătoși, ci pășește deoparte.

http://www.goodreads.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here