Sfântul Tihon de Zadonsk

0
157

sfantul-tihon-zadonskSfântul Tihon de Zadonsk s-a născut în anul 1724 în Rusia, din părinţi creştini. A primit la naştere numele de Timotei. Din cauza morţii tatălui său, , familia pierde susţinerea materială. Acesta va fi motivul pentru care Domnica, mama sa, va fi la un pas de a-l da pe Sfântul Tihon spre creştere unui vizitiu.
A absolvit seminarul în anul 1754, într-o vreme în care scolastica era la modă. Va fi profesor de retorică în seminar, din anul 1754 până în 1758, anul când intră în monahism, primind numele de Tihon. Devine arhimandrit şi egumen al Mănăstirii Jelticov, episcop-vicar al Novgorodului pentru un an de zile şi din 1763 episcop de Voronej şi Eletk pentru vreme de patru ani şi jumătate.
În această calitate, lupta împotriva ereticilor, păgânismului, dezvolta învăţământul din zona în care păstorea şi se îngrijeşte să aibă în eparhia să preoţi competenţi.
Decide să se retragă în singurătate în anul 1769, la Mănăstirea Bogoroditk din Zadonsk. Aici, se adânceşte în rugăciune şi viaţa ascetică, încât de multe ori a fost văzut cu chipul strălucind, în extaz duhovnicesc.
Sfântul Tihon de Zadonsk a trecut la cele veşnice pe 13 august 1783. A fost înmormântat într-o criptă de sub altarul Mănăstirii Bogoroditk. A fost trecut în rândul sfinţilor de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, pe 25 mai 1861.
Tot astăzi, facem pomenirea:
– Împărătesei Irina, ctitora Mănăstirii Pantocrator;
– Sfântului Cuvios Dositei;
– Sfântului Cuvios Dorotei de Gaza;
– Sfintei Evdochia, împărăteasa;
– Sfântului Cuvios Serida, egumenul mănăstirii din Gaza;
– Sfântului Mucenic Coronat;
– Sfântului Tihon de Zadonsk, episcop de Voronej;
– Mutării moaştelor Sfântului Cuvios Maxim Mărturisitorul.
Mâine facem pomenirea Sfântului Proroc Miheia

Sursă: CrestinOrtodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.