Sfântul Ștefan cel Mare, în calendarul Bisericii Ortodoxe din Ucraina

0
248
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

sf.stefanÎncepând cu anul 2015, Binecredinciosul Voievod al Modovei, Ștefan cel Mare și Sfânt va fi inclus și în sinaxarele Bisericii Ortodoxe din Ucraina, informează www.rgnpress.ro.

În ședința din 16 septembrie 2014, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene a hotărât serbarea sfântului român la data de 2 iulie (repectiv 15 iulie pentru stilul vechi). Adunarea condusă de Mitropolitul Onufrie al Kievului și Ucrainei a mai hotărât și traducerea slujbei sfântului pentru a putea fi săvârșită în toate bisericile. În cadrul aceleiași ședințe, au fost canonizați și doi sfinți: Ilarion (Yushenova), episcop de Poltava și Pereiaslav (16 septembrie); Bartolomeu Bondarenko (4 aprilie).

Sfântul Ștefan cel Mare a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992. În unele regiuni ale Bisericii Ortodoxe Ucrainiene este cinstit în mod deosebit de către credincioși. In cinstea lui au fost construite numeroase lăcașuri de cult. Voievodul român a domnit între anii 1457 și 1504. El este cunoscut pentru construirea a zeci de biserici și mănăstiri pe întreg teritoriul Moldovei. Cea mai de seamă ctitorie a sa este mănăstirea Putna, unde a și fost înmormântat.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here