12 decembrie – Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni

0
683

Sfântul Ierarh SpiridonCreştin ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Ierarh Spiridon, făcătorul de minuni. Sărbătoare creştină importantă în Postul Crăciunului, praznicul Sfântului Spiridon cade întotdeauna pe 12 decembrie.

Sinaxarul ne spune că Sfântul Spiridon a trăit pe vremea împăratului Constantin cel Mare şi a fiului acestuia, Constantie. Deşi n-a dus viaţă călugărească şi n-a cunoscut multă carte, a fost un mare iscusit şi păstor de suflete. Era simplu la purtări şi smerit cu inima. În copilărie a fost păcurar. Când i-a venit vremea, s-a căsătorit. La scurt timp însă i-a murit soţia, iar blândul Spiridon şi-a pus viaţa în slujba Tatălui Ceresc, făcând fapte bune şi cheltuindu-şi avutul spre binele săracilor.

Fiind bine plăcut lui Dumnezeu, s-a învrednicit cu darul facerii de minuni, vindecând boli ce păreau imposibil de tămăduit şi izgonind duhuri rele prin puternicile sale rugăciuni. Credinţa sa puternică în Dumnezeu, milostenia, smerenia şi curăţenia inimii au fost virtuţile creştine pentru care Sfântul Spiridon s-a învrednicit cu acest mare dar ceresc, al facerii de minuni, cu cinste şi înţelepciune. Totodată, pentru viaţa sa cuvioasă, a fost făcut episcop al Trimitundei, vestită cetate a Ciprului.

După ce a devenit păstor al turmei lui Hristos, Cuviosul Ierarh Spiridon a făcut numeroase minuni şi milostenii pentru cei aflaţi în suferinţă.

În vreme de secetă s-a rugat şi a adus ploaie. Tot prin rugăciune, a oprit ploaia ce cădea peste măsură. Când foametea şi seceta făceau ravagii în Cipru, a pus capăt flămânjunii celor sărmani. O ploaie mare a dărâmat hambarele unui bogat nemilostiv, risipind grâul prin toată cetatea, spre ajutorul celor năpăstuiţi. Prin puterea Sfântului Duh, la Sinodul de la Niceea din anul 325, l-a înfruntat pe filosoful Tertie, mare retor şi duşman al dreptei credinţe care, ruşinat de faptele sale, dar bucuros că a fost învins de Cuviosul Ierarh Spiridon spre folosul său, a primit cu bucurie credinţa creştină.

În vremea în care se afla la Niceea, fiica Sfântului, Irina, care dusese o viaţă cu fapte bune şi feciorie, a trecut la Domnul. Când Sf. Spiridon s-a întors la eparhie, o femeie i-a ieşit în cale, plângând, spunându-i că îi încredinţase spre păstrare fiicei lui o sumă de bani. După ce a căutat banii peste tot şi nu i-a găsit, Sfântul şi-a întrebat fiica, moartă, unde a pus banii. Aflând unde erau ascunşi, i-a dat stăpânei lor.

Faptele minunate ale Sfântului Ierarh al lui Hristos, Spiridon, au fost numeroase.

În lumea satului românesc, în mod special, Sfântul Spiridon se bucură de înaltă cinstire. Ţăranii spun că pe 12 decembrie creşte ziua “cât sare cocoşul peste gard” şi îl numesc pe Sf. Ierarh Spiridon tăbăcar sau cojocar ori patron al şi ciubotarilor şi, indiferent de treburile pe care le au de făcut în gospodărie, nu lucrează în această zi. “De ziua lui, ferit-a Sfântu să lucreze, ci duc în această zi mai mult în petrecere şi veselie.

Prin judeţul Neamţ se povesteşte că doi stoleri n-au ţinut socoteală de această sărbătoare şi au muncit în această zi. Seara, ca de obicei, după lucru, s-au dus la crâşmă. Aceasta fiind dintr-un alt sat, au purces călări: unul pe un cal alb, celălalt pe un cal negru. Lăsară caii afară, ce să vadă? Capul calului negru, la calul alb şi capul celui alb, la cel negru. Mult se minunară ei de această minune până ce, într-un târziu, îşi aduseră aminte că munciseră în ziua de Sf. Spiridon, făcătorul de minuni.” (Tudor Pamfile, “Sărbătorile la români”).

 Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.