Sărbătoarea zilei – Sfântul Nectarie Taumaturgul, vindecătorul de cancer

0
264

Nectarie TaumaturgulÎn fiecare an, pe 9 noiembrie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nectarie Taumaturgul. Acest sfânt s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria, un orăşel situat în provincia Tracia din nordul Greciei.

La botez a primit numele de Anastasie. La vârsta de 14 ani se îndreaptă către Constantinopol, dornic să-și continue studiile. În anul 1866, ajunge în insula Chios, unde lucrează ca pedagog şi dascăl. La 27 de ani, devine monah la Mănăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. După un an de zile este hirotonit diacon, primind numele Nectarie.

După ce a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Atena, în anul 1885, pleacă în Egipt. Aici slujește la biserica „Sfântul Nicolae“, din Cairo. La 15 ianuarie 1889, patriarhul Sofronie îl hirotonește mitropolit onorific de Pentapolis.

Exilat în Grecia

Din cauza unor slujitori ai Bisericii din Alexandria, care l-au acuzat pe Nectarie că ar vrea să ia locul patriarhului, este trimis în anul 1890 în Grecia. Patriarhul Sofronie va da o ordonanţă, prin care îi retrage cinstea arhierească. În Grecia, ajunge director al Seminarului Teologic Ortodox Rizarios.

Renunţă la funcţia de conducător al Seminarului Teologic şi întemeiază Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, unde rămâne până la sfârşitul vieţii. Trece la cele veşnice pe 8 noiembrie 1920, după ce a îndurat timp de un an și jumătate chinurile cancerului. Deşi moare din cauza cancerului, el este grabnic vindecător de cancer şi de alte boli grave.

Printr-o întâmplare minunată, trupul său este descoperit neputrezit şi izvorând mir. La 3 septembrie 1953, sfintele sale moaşte au fost scoase din mormânt şi aşezate în biserica mănăstirii din Eghina, pentru cinstire şi binecuvântare. Canonizarea sa a avut loc în 1961, cu zi de prăznuire pe 9 noiembrie.

Moaştele Sfântului Nectarie în România

 Creştinii se pot închina moaştelor Sfântului Nectarie la:

– Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti (părticele din moaştele sale sunt prezente aici din anul 2002);

– Biserica „Sfântul Nectarie “din cartierul Alexandru cel Bun, din Iaşi (în anul 2006, la hramul Cuvioasei Parascheva din Iaşi, Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, a dăruit pe 15 octombrie, o părticică din moaştele sfântului acestei biserici)

– Paraclisul Mănăstirii „Maica Domnului – Bucuria neaşteptată” din Mănăstirea rupestră Şinca Veche, judeţul Braşov (moaştele au fost dăruite de Mănăstirea Grigoriu din Sfântul Munte Athos);

– Mănăstirea Putna;

– Schitul „Sfinţii Ioan şi Nectarie” din Bradetu, judeţul Argeş;

– Mănăstirea Halmyris din comună Murighiol, judeţul Tulcea;

– Catedrala arhiepiscopală din Galaţi;

– Capela „Sfântul Andrei” din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi;

– Biserica „Sfinţii Voievozi” din satul Ghimicesti, comună Fitioneşti, judeţul Vrancea;

– Biserica „Sfântă Treime” din localitatea Bucium, judeţul Braşov;

– Biserica Spitalului TBC din Sibiu; – Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” şi „Izvorul Tămăduirii” a Spitalului Judeţean „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava;

– Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

Moaştele Sfântului Nectarie în afara ţării noastre

În mănăstirea din Insula Eghina (Grecia), sunt prezente moaşte ale Sfântului Nectarie; în catoliconul Mănăstirii Marea Lavră din Sfântul Munte Athos se află mâna stângă a vindecătorului de cancer, iar în Biserica „Sfântul Nectarie” din Charlotte, Carolina de Nord se găsesc părticele din moaştele sfântului.

Minunile Sfântului Nectarie

Maicile de la Mănăstirea Sfânta Treime din insula Eghina, venind la spital să ia trupul Sfântului Nectarie, au scos vesta de pe trupul acestuia şi au aşezat-o întâmplător pe patul vecin, unde era prezent un paralitic. Spre mirarea tuturor, paraliticul s-a ridicat din pat şi a început să meargă.

Părintele protosinghel Matei Bilauca, stareţ al mănăstirii din Şinca Veche, povesteşte: „A venit la noi o bătrânică din Braşov cu nişte hăinuţe de-ale nepoţelului ei şi ne-a rugat să îl pomenim pe băieţel că are o tumoare la cap şi a doua zi trebuia să fie operat la Spitalul Fundeni. I-am miruit hăinuţele cu ulei de la candela de lângă moaştele Sfântului Nectarie şi am îndemnat-o să aibă nădejde la Sfântul. A doua duminică a venit să-mi spună că în ziua când trebuia operat băieţelul, doctorii au constatat la tomograf că tumoarea nu mai exista“.

Sunt nenumărate mărturii ale celor ce au fost vindecaţi de diferite boli prin ajutorul primit de la Sfântul Nectarie. Aceste minuni sunt consemnate în mai multe volume despre viaţa Sfântului Nectarie.

Sursa: Creștin Ortodox

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.