Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Credința lucrătoare prin iubire

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și biruința în nevoi

0
748

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și biruința în nevoi

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe -Astăzi pomenim pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. A fost un sfânt militar, un ofițer care a pătimit pentru credința lui, cât a trebuit să pătimească. N-am putea zice că a pătimit puțin, n-am putea zice că a pătimit mult, a pătimit atâta cât a trebuit să pătimească și a trecut, prin moarte, la viața veșnică.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

Prin mucenicia lui, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost purtător de biruință

Și-a arătat credința și nu a renunțat la ea. E o bucurie pentru noi să ne putem gândi la un astfel de sfânt. Să căutăm și noi să fim doritori de a înmulți credința și iubirea. Credința, deoarece credința susține iubirea cea adevărată. Și nu ne lasă numai la nivelul iubirii pe care o poate avea și un om necredincios. Ci ne întărește și ne dă o iubire statornică. O iubire lărgită, o iubire care îi cuprinde pe mulți, o iubire care e fericire.

Viața Sfântului Mare Mucenic Gheorghe – Video

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, prin credință și prin iubire, prin mucenicia lui, a mărturisit pe Domnul nostru Iisus Hristos până la moarte. Noi, dacă îl cinstim pe Sfântul Gheorghe, trebuie să ne străduim să-i urmăm credința. Ori ni se cere, ori nu ni se cere să murim pentru Domnul Hristos. Sigur ni se cere să trăim o viață în care Domnul Hristos să fie la locul dintâi. Să ne trăim viața în așa fel încât să fim mărturisitori, să fim martori ai Domnului Hristos. Să fim martori- prin rugăciunea pe care o facem. Martori- prin postul pe care îl ținem, martori și ucenici- prin venirea la Sfânta Biserică. La duminici și sărbători, martori ai Domnului nostru Iisus Hristos. Prin iubirea cea după poruncă. Numai atunci suntem pe calea Sfântului Gheorghe.

Plugăria sufletului

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost un om care a trecut de cele pământești. El n-a vrut să se lase plecat, înclinat din credința lui. Nici pentru cele mai mari onoruri pe care a vrut să i le facă împăratul. A preferat să moară pentru credința lui, decât să trăiască în onorurile, în cinstea de pe pământ. Noi îl cinstim pe Sfântul Gheorghe cu rugăciunile rânduite, cu slujbele rânduite. Îl cinstim pe Sfântul Gheorghe, așa cum îl cinstește Biserica și ne mai gândim la ceva- la faptul că Gheorghe înseamnă plugar.

Bineînțeles că, plugăria e o treabă pentru folosul multora

E lucru mare să fii plugar. Eu aș zice chiar, că cel dintâi colaborator- om al preotului, nu la slujbe. Sau și la slujbe dacă vreți- este plugarul. De ce? Pentru că, fără munca plugarului, nu se poate aduce prescură la altar. Și fără prescură, nu se poate face Sfânta Liturghie. Și atunci, am putea zice foarte bine, că omul de lângă preot, cel care aduce la altar, din munca lui, prescura și vinul, este plugarul.

Gândindu-ne la rostul plugăriei pământești, care e foarte mare, să ne mai gândim și la alt fel de plugărie- plugăria sufletului

În Pateric stă scris că un părinte a fost întrebat: „Care-i plugăria sufletului, ca să rodească sufletul? . Părintele a spus așa: ” Plugăria sufletului este singurătatea trupească„. Adică, să-ți găsești un chip de viețuire, în așa fel încât să nu fii învălmășit cu mulți. Apoi, plugăria sufletului este rugăciune trupească multă! Ce înseamnă rugăciune trupească? Înseamnă rugăciune pe care o pot face toți oamenii, absolut toți oamenii. Este și rugăciunea începătorului. Pentru că numai făcând rugăciune, poți să ajungi la o rugăciune mai înaltă.

Dacă faci rugăciune la măsurile tale, poți ajunge și la o rugăciune mai înaltă!

Deci, care-i plugăria sufletului? Singurătate trupească, rugăciunea trupească multă, angajarea în rugăciune și încă ceva:  să-ți vezi păcatele tale și să nu iei aminte la păcatele altuia! Bineînțeles că, se poate întâmpla, să ne vină în minte și păcatele altuia, dar noi trebuie să ocolim acestă situație. Când ne vin în minte păcatele altuia, să ne gândim la păcatele noastre sau să ne rugăm pentru ei, ca să nu mai fie în păcate.

Așadar, în ziua de astăzi, să învățăm să fim mai cu luare aminte la înmulțirea iubirii

Să înlăturăm pricinile de scădere ale iubirii, care sunt păcatele și fărădelegile. Domnul Hristos a zis: „Iar din pricina înmulțirii fărădelegii, iubirea multora se va răci (Mt. 24,12), adică, va scădea. Apoi, să învățăm să fim mai preocupați pentru binele oamenilor din jurul nostru. Să luăm aminte la  poruncile lui Dumnezeu, să ținem seama de Dumnezeu. Și prin Dumnezeu, să ținem seama de oameni.

Să avem cât mai multă credință și cât mai multă răbdare în slujirea lui Dumnezeu

Să învățăm din acestă împrejurare de acum, când îl cinstim pe Sfântul Gheorghe. Să avem cât mai multă credință și cât mai multă răbdare în slujirea lui Dumnezeu. Să învățăm să fim și noi plugari, chiar dacă nu suntem plugari. Să fim plugari cu plugăria sufletului, care înseamnă singurătate trupească. Rugăciune trupească multă și luare aminte la păcatele noastre, nu ale altuia. Dacă ne vom sili să facem așa, cu rugăciunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și cu rugăciunile tuturor sfinților, vom avea dar de la Dumnezeu.

Mărire Tatălui și Fiului și Sfântului Duh. Amin.

Arhimandrit Teofil Părăian

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.