Sfântul Ioan Gură de Aur: Despre iubire ca poruncă a lui Dumnezeu

0
434

iubirea

Hristos zice să-L iubim pe Dumnezeu „din toată inima noastră”, pe aproapele la fel „ca pe noi înşine”, lucru care este egal cu „din toată inima noastră”. Fiindcă, dacă am păstra cu desăvârşire acest lucru, nu va exista nici rob, nici liber, nici stăpân, nici egumen, nici bogat, nici sărac, nici mic, nici mare, nici diavolul nu va mai fi vreodată cunoscut (din Omilia a 32-a la Epistola I către Corinteni).

De aceea S-a făcut Dumnezeu om şi a învăţat toată învăţătura Lui, pentru a semăna iubirea între noi (din Omilia a 16-a la Evanghelia după Matei).

Dacă „să rămânem la Dumnezeu” depinde de iubire, şi iubirea de păstrarea poruncilor, iar porunca este „să ne iubim unul pe celălalt”, a rămâne lângă Dumnezeu depinde de iubirea unuia faţă de celălalt. Şi nu spune doar iubirea, ci mai arată şi modul în care să iubim: „Precum v-am iubit şi Eu” (din Omilia a 77-a la Evanghelia după Ioan).

Şi dacă (Hristos) a poruncit să-i iubim pe duşmani, cât de mult oare a poruncit să-i iubim pe cei pe care nu ne-au supărat cu ceva? (din Omilia a 2-a la Epistola I către Tesaloniceni).

„Sfântul Ioan Gură de Aur: Texte alese”. Traducere din limba greacă Preot Ion Andrei Tărlescu. Editura Bunavestire Bacău – 2012