Aducerea moastelor Sfantului Arhidiacon Stefan

0
135

Sfantul Arhidiacon StefanSfantul Arhidiacon Stefan este pomenit in fiecare an pe 27 decembrie. Pentru ca a proclamat intr-un mod public si solemn divinitatea Mantuitorului, a fost dat mortii.

Moastele Sfantului Arhidiacon Stefan au fost duse spre ingropare de catre Gamaliel, in satul Cafargamala, de langa Ierusalim. Gamaliel, renumitul invatator al legii evreiesti, va primi credinta in Hristos; tot el va fi cel care il va inmormanta si pe Nicodim, prietenul lui Stefan, care a plans la mormantul Sfantului Stefan pana a murit.

Dupa sute de ani, Gamaliel s-a infatisat de trei ori in vis lui Lucian, preotul din Cafargamala.

Miscat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh si a luat binecuvantare; apoi a venit cu oameni si a dezgropat oasemintele sale. Moastele Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost mutate cu procesiune in Sion si inmormantate intr-o biserica ridicata de boierul Alexandru. Cand acest boier a murit, i s-a facut un sicriu de chiparos asemenea cu cel al sfantului si a fost ingropat langa mormantul unde se odihneste Sfantul Arhidiacon Stefan.

Iuliana, sotia boierului Alexandru, dorind sa ia trupul barbatului ei si sa-l duca in tara sa, la Constantinopol, fiind cuprinsa de pronia dumnezeiasca a lasat sicriul sotului, si varsand multe lacrimi, a luat racla sfantului.

Racla a fost asezata de imparatul Constantin in palatul imparatesc.

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Aflarii moastelor Sfintilor Mucenici Maxim, Dada si Chintilian;

– Sfintirii Bisericii Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;

– Sfantului Mucenic Foca;

– Binecredinciosului imparat Justinian cel Mare.

Maine facem pomenirea Sfintilor Isachie, Dalmat si Faust

Sursa: CrestinOrtodox.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here