Sevrajul narcotic

0
827

sevraj narcoticÎncercarea de a întrerupe fumatul declanșează, chiar din primele două, trei zile, unele reacții ale organismului, cu dorința acută de a mai fuma o țigară. Apar reacții de ordin fizic, psihologic, emițional și comportamental. Acestea se desfășoară pe o perioadă mai mult sau mai puțin îndelungată, cu variații de la o persoană la alta, în funcție de capacitatea de adaptare a fiecărui fumător. Totalitatea acestor reacții care apar la întreruperea aportului de nicotină se numește sevraj narcotic.

Dar, în ce constau reacțiile unui sevraj narcotic?

Prin renunțarea sau diminuarea aportului de nicotină pot să apară unele simptome manifestate, în primul rând, prin nevoia  acută de a fuma și teama psihologică că nu se poate supraviețui fără țigară.

Concomitent sunt posibile multe perturbări de natură fizică, psihomotorii și cognitive. Sunt posibile: tusea, dureri de cap, amețeli ocazionale – mai frecvente la femei; depresie psihică, stare de anxietate, tristețe; nervozitate cu agresivitate; labilitate emoțională, neliniște, tremuratul mâinilor și degetelor, nesiguranță în mișcări; oboseală și lipsă de energie, reducerea frecvenței pulsului  și  a tensiunii arteriale; senzație de foame, mau ales poftă de dulciuri și mâncăruri grase; tulburări digestive, creștere în greutate. În general, aceste simptome pot să dureze de la două până la patru săptămâni.

Primele simptome ale sevrajului narcotic, apar la câteva ore după întreruperea fumatului.

Acesta se intensifică în primele două, trei zile, când dispare aproximativ, 90% din concentrația de nicotină din sânge. Acesta este momentul când se declanșează cele mai neplăcute și intense senzații ale sevrajului.

Se pare că, intensitatea maximă a unui sevraj narcotic este în a treia zi, după încetarea fumatului și se manifectă prin șase crize acute, cu durate de aproximativ trei minute fiecare. În acest moment, peste 50% dintre fumători sunt gata să renunțe la tentativa de întrerupere a fumatului, considerând că nu vor putea rezista solicitării organismului de a reface plafonul de nicotină din sânge.

Dacă prin voință fermă se depășesc aceste optsprezece minute de  criză, cu siguranță persoanele respective au capacitatea de a se abține de la fumat și în următoarele zile. Aceștia fac dovada că știu să facă față situațiilor neplăcute. Cu gândul la reușita totală arată că au învățat că este poibil traiul fără țigară. S-a constat că între 5% și 15%  din fumători reușesc să renunțe la tutun timp  de cel puțin șase luni, numai pe baza propriei voințe.

În următoarele săptămâni și luni se va reduce treptat senzația prin care organismul cere refacerea necesarului de nicotină.

Toate aceste simptome de neplăceri psihice și fizice vor fi suportate cu dârzenia unei persoane conștiente de intrarea într-o viață nouă. Ele reprezintă prețul plătit pentru ca întegul organism să revină la funcționalitatea și sănătatea normală.

Depășind cu bine faza sevrajului narcotic se trece la stadiul consolidării hotărârii de a renunța definitiv la tutun. Se respinge orice poftă pentru țigară, indiferent de locurile care reînvie nostalgia fumatului .

Rata de succes a renunțării la fumat este mai mare la bărbați, decât la femei, din motive de ordin biologic și psihologic.

În Ghidul Pacientului, apărut la Editura Medicală „ Antaeus”, sunt enumerate doar câteva dintre beneficiile de care se bucură cei care renunță la fumat:
  • după doar douăzeci de minute, tensiunea arterială scade și pulsul revine la normal;
  • după doisprezece ore, scade la jumătate nivelul de monoxid de carbon din sânge și se normalizează nivelul de oxigen;
  • după trei săptămâni, se ameliorează circulația sângelui, iar respirația devine mai ușoară;
  • într-un interval de timp de la trei până la nouă luni, dispar tusea și răgușeala;  capacitatea de funcționare a plămânilor crește cu zece procente;
  • după cinci ani riscul de accident vascular cerebral devine egalcu cel al unui nefumător;
  • după zece ani riscul de apariție al cancerului pulmonar este egal cu cel al unui nefumător.
Și lista poate continua…

Vindecarea de tabagism este consemnată, atunci când abstinența la fumat se menține pe o perioadă de cel puțin șase luni.

„Fumatul, dușmanul nemilos al omenirii”, Constantin Milică, Daniela Troia

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here