Setează-ţi priorităţile pentru o viaţă echilibrată şi fericită

0
262

time_400Pentru că avem resurse finite şi epuizabile de energie şi de timp, ajungem uneori să ne simţim copleşiţi de lucrurile care evoluează cu o viteză ameţitoare. Folosirea eficientă a acestor resurse de care dispunem devine vitală, iar setarea priorităţilor în viaţă ne poate ajuta să ne concentrăm asupra lucrurilor care sunt cu adevărat importante şi care ne face să ne simţim împliniți atât pe plan profesional, cât şi pe plan personal.

Pentru a alimenta fericirea, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra lucrurilor potrivite, în modul potrivit”, susţine în articolul său Marc Chernoff, coautorul blogului de dezvoltare personală Marc and Angel. De aceea, este esenţial să înveţi să îţi ordonezi în funcție de prioritate activităţile care îţi ocupă timpul şi astfel să te bucuri din plin de fiecare clipă a vieţii.

În primul rând, ordonează-ţi sarcinile în funcţie de importanţă, nu după urgenţă, sfătuieşte Marc. În viaţă este esenţial să realizezi care sunt acele lucruri cu adevărat importante. Acest lucru te va ajuta să-ți așezi activităţile în funcție de prioritate şi să aloci timp celor care au cu adevărat importanță.

Fă lucrurile pe rând, acordând maximă atenţie sarcinii asupra căreia lucrezi. Dacă ai ales să faci un anumit lucru, concentrează-te doar asupra lui. Astfel vei reuşi să te bucuri de fiecare clipă în care faci ceva cu adevărat important în viaţă. În plus, acest obicei te va feri de obiceiul dăunător productivităţii: procrastinarea poate deveni o barieră care să te împiedice în drumul către atingerea succesului personal şi profesional. Dacă ai tendinţa de a amâna lucrurile, atunci află cum poţi învinge acest obicei de a lăsa pe mâine ce ai putea face azi.

Chiar şi relaţiile au nevoie de o așezare în funcție de prioritate. Gândeşte-te care sunt cele mai importante cinci persoane din viaţa ta, este exerciţiul propus într-un articol pe HubPages. Odată identificate, analizează cam cât timp petreci cu acestea. Dacă observi că oferi prea puţin timp celor mai importanţi oameni din viaţa ta, fă o schimbare şi concentrează-te mai mult pe dezvoltarea şi întreţinerea relaţiilor cu aceşti oameni.

Fixează-ţi acele obiective care sunt esenţiale pentru tine. Poate îţi doreşti să îţi deschizi propria afacere, poate vrei să îţi reiei studiile şi să obţii o diplomă în domeniul care te pasionează, ori îţi doreşti să vizitezi toate capitalele Europei. Plasează aceste ţeluri importante pentru tine în topul priorităţilor şi lucrează pentru a le îndeplini. Nu uita să iei în calcul şi acele obiective esenţiale pentru tine pe care ai reuşit să le atingi până acum. Te vor motiva să lupţi pentru ceea ce îţi doreşti şi îţi vor oferi o doză de încredere pe mai departe.

De asemenea, rămâi fidel propriilor tale credinţe, adaugă Marc Chernoff. Tu eşti singurul care poate decide ce este important pentru viaţa ta. Nu îi lăsa pe ceilalţi să îţi schimbe priorităţile. Obiectivele pe care ți le fixezi au legătură cu ceea ce te face pe tine fericit, iar munca pe care o depui şi care te aduce tot mai aproape de îndeplinirea ţelului îţi poate creşte starea de bine. Sigur, poate în demersul tău vei da greş, dar asta nu înseamnă că totul e pierdut. Există câteva strategii pe care le poţi aplica în caz de eşec.

Fixarea propriilor priorităţi este o decizie pe care numai tu ar trebui să o iei. Cu toate acestea, dacă nu îţi construieşti singur lista de priorităţi, există riscul ca altcineva să o facă pentru tine, iar acest lucru s-ar putea să nu îţi alimenteze fericirea, ci să te facă să acumulezi tensiune şi stres.

Sursa Semnele Timpului

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.