Cine a fost ”părintele psihologiei sociale”?

0
460
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI
 Serge MoscoviciConsiderat “părintele” psihologiei sociale şi teoretician al ecologiei, Serge Moscovici a fost promotorul teoriei nomadismului văzută ca o necesitate a cercetării. Așa se explică predilecția sa pentru viață și cunoaștere, precum și originalitatea sistemului său filosofic, subliniază Mediafax.

S-a născut într-o familie evreiască din Brăila. Din păcate a fost profund marcat de divorțul părinților și de abandonul de mamă, aspect care au determinat o copilărie deficilă, petrecută în mai multe familii.

Din păcate, a fost exclus de la liceu în 1938, conform legilor anti-Semite din epocă. El a reusit să scape cu viață după pogromul din 1941 implementat de legionarii fasciști din Garda de Fier din București.

“Ce am văzut atunci mi-a schimbat pentru totdeauna viziunea pe care o aveam despre oameni”, a relatat celebrul filosof.

A fost prizonierul unui lagăr de muncă forțată pentru mulți ani, până la sosirea trupelor sovietice în România,  la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Apoi a emigrat  în Franţa în 1948 şi a studiat la Sorbona. Acolo a luat doctoratul cu teza “La Psychanalyse – son image et son public”.

Filosoful a fost și directorul Şcolii de Înalte Studii de Ştiinţe Sociale (l’Ecole des hautes études en sciences sociales) din Paris şi profesor la New School for Social Research din New York.

În urma sa a rămas o capodoperă a științelor sociale, o serie de cursuri universitare și numeroase capodopere de epistemologie, psihologie social și antropologie politică, ne spun cei de la http://liternaute.com.

Mai mult, acesta și-a pus amprenta teoretică asupra științelor sociale din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Acest aspect se concretizează prin ‘reprezentațiile sociale construite pentru a explica provocările ecologice, crizele economice şi bioetica, în cendrul gândirii sale s-au aflat teme precum denunţarea “gândirii sociale”, demonstrarea limitelor sociologiei raţionaliste şi psihologia comportamentelor colective’, se mai arată pe site-ul celor de la Mediafax.

În 2003 a fost recompensat cu premiul Balzan pentru întreaga sa activitate în psihologia socială. In 2007, American Psychological Association şi European Federation of Psychologists’ Associations i-au conferit premiul Wundt­-James a primit și un premiu pentru aceasta. În plus,  în 2010 i s-a decernat premiul Nonino “Master of His Time” pentru întreaga activitate prestată.

Potrivit site-ului editurii Polirom, Serge Moscovici a publicat numeroase lucrări, articole şi capitole în volume colective.

Din 1979 a devenit director al Laboratorului European de Psihologie Socială; a  primit mai multe distincţii, printre care titlul de Ofiţer al Legiunii de Onoare, doctor honoris causa al London School of Economics, al Universidad Nacional Autónoma de México, precum şi al universităţilor din Bologna, Bruxelles, Geneva, Glasgow, Pécsi, Roma şi Sevilla.

Printre capodoperele sale publicate se numără: “La Psychanalyse, son image et son public” (1961/1976); “Essai sur l’histoire humaine de la nature” (1968/1977); “Social Influence and Social Change” (1976); “L’Age des foules: un traité historique de psychologie des masses” (1981); “Social Representations: Explorations in Social Psychology” (2000); “De la Nature. Pour penser l’écologie” (2002).

Filosoful de origine română a publicat la editura Polirom următoarele volume: “Psihologia socială sau maşina de fabricat zei” (1997); “Psihologia socială a relaţiilor cu celălalt” (1998) ; “Cronica anilor risipiţi” (1999); “Urmele timpului, ‘Serge Moscovici în dialog cu Adrian Neculau’ (2002).

La vârsta de 89 de ani, filosoful francez de origine română, Serge Moscovici a părăsit această lume, duminică, 16 noiembrie 2014.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here