Explică-i copilului semnificaţia zilei de 1 Decembrie!

0
3715

1 DecembrieZiua de 1 Decembrie este una plină de încărcătură istorică pentru românii de pretutindeni. Este Ziua Naţională a României.

Copiii mici care încă nu au păşit pe porţile şcolii şi la orele de istorie nu vor şti exact ce anume se întâmplă într-o astfel de zi. Şi atunci cum explici copilului semnificaţia ei? Ia un glob pământesc pentru copii sau un atlas şi identifică-i pe el ţara noastră! Dacă este la o vârstă foarte mică, ajută-l să îşi facă o idee despre ce înseamnă ideea de ţară, graniţa, cum e localizată pe hartă, punându-i degeţelul şi arătându-i pe hartă unde este România. Spune-i că acolo undeva se află şi el!

Vorbeşte-i despre steagul României şi despre semnificaţia lui!

Porneşte de la cel mai important simbol al ţării noastre: drapelul! Spune-i ce semnifică şi ce valoare are pentru ţara noastră. Explică-i că există mai multe ţări şi fiecare are câte un steag specific. Explică-i de ce al nostru are culorile roșu – galben – albastru! Pentru că este posibil să te şi întrebe. Îi poţi spune că albastru înseamnă libertate, galben înseamnă dreptate şi roşu semnifică frăţia.

E timpul pentru o scurtă lecţie de istorie legată de ziua de 1 Decembrie!

Dacă prichindelul tău este mai măricel atunci poţi aprofunda mică lecţie şi poţi intra în câteva amănunte mai specifice. Acestea ar fi că este Ziua Unirii în care toate ţările româneşti s-au unit într-un singur stat numit România. Nu cred că este indicat să îi spui şi date pentru că nu le va reţine. Îi poţi spune că Unirea s-a înfăptuit la Alba Iulia sub conducerea regelui Ferdinand I.

Îi poţi vorbi despre ţările româneşti care s-au reunit la acea dată şi alte astfel de detalii, neintrând în amănunte foarte exacte. Important este să reţină cum a luat naştere statul român! Căutaţi împreună informaţii despre Unire şi despre conducătorii ţărilor care s-au reunit sub un singur nume, dacă micuţul se arăta interesat! Caută poze şi ilustraţii specifice cu regele, luptătorii etc.

Cumpără-i materiale despre această sărbătoare naţională!

Încă de când este mic îi poţi cumpăra un mic drapel, câteva insigne sau materiale patriotice sau cărţi şi dvd-uri cu filme despre sărbătoarea naţională. Încearcă să alegi materiale cât mai animate şi mai colorate, pentru că un film istoric despre Marea Unire nu îi va capta atenţia!

Vorbeşte-i despre tradiţiile noastre!

Explică-i câteva lucruri şi tradiţii care ne sunt specifice. Asa il ajuti un pic să îşi dea seama de ce ne diferenţiem de alte popoare şi ţări pe care el le vede pe hartă sau pe glob. Trebuie să îi conturezi în minte o entitate numită România; acolo el locuiește.. Nu este acelaşi lucru cu Grecia sau Bulgaria pe care le-a vizitat în vacanţă. Acest lucru se poate face prin explicarea valorilor şi cutumelor specifice ţării noastre.

Mergeţi împreună la parada organizată de 1 Decembrie în oraşul vostru!

După ce i-ai explicat în detaliu şi cât mai pe înţelesul lui care este simbolistica acestei zile, este cazul să o exploreze personal. Du-ţi micuţul la paradele militare organizate cu ocazia acestei sărbători şi nu uita să îi explici ce se întâmplă acolo şi de ce. Este ocazia potrivită să îi vorbeşti şi despre imn. Poate că nu are o vârstă la care să îl reţină, dar este destul de mare pentru a-l putea identifica în cazul în care îl mai aude şi cu alte ocazii. Nu este o idee rea să îi explici şi ce înseamnă el pentru România.

Ana Maria M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here