Semaforul. Ştiaţi că…

0
1065

semaforul Ştim cu toţii, că semaforul este un dispozitiv de semnalizare poziţionat în intersecţii, la trecerile de pietoni şi în alte locaţii în care este indispensabil controlul fuxului rutier. Mai mult decât atât, semaforul alternează drumul cu prioritate acordată participanţilor la trafic; se foloseste un semnal luminos standard reprezentat prin culorile roşu, galben/portocaliu şi verde.

Primul semafor electric a fost introdus în 1912 de către un poliţist din Salt Lake City; pe 5 august 1914, compania American Traffic Signal Company instalează la o intersecţie din Cleveland un nou model de semafor cu două culori. Acesta avea un semnal sonor care avertiza schimbarea culorii. Pe de altă parte, acest model a fost inventat de James Hoge, iar acest proiect permitea poliţiei şi pompierilor controlul semnalelor în caz de urgenţă.

După cum se arată pe site-ul celor de la www.cineainventat.ro primul sistem de semafoare interconectat a fost instalat în Salt Lake City în anul 1917. El a avut şase intersecţii controlate simultan de la un panou manual.

În ceea ce priveşte cronometrele cu numărătoare inversă au fost introduse în anii 1990. Acestea sunt întrebuinţate pentru participanţii la trafic pentru a programa dacă au suficient timp; aceasta pentru a încerca să treacă intersecţia înaintea schimbării culorii.

Lucrurile nu se opresc aici, există semafoare speciale pentru pietonii nevăzători, adică semafoare cu sunet. De pildă, s-au instalat şi semafoare speciale pentru transportul în comun, acestea având un sistem diferit faţă de cel standard.

Aşadar, sistemele de semaforizare nu se folosesc doar pentru maşini şi pietoni; ele sunt folosite si pentru, liniile de tren sau semnalizări maritime. Concluzionând, sunt foarte importante pentru menţinerea controlului în trafic şi pentru eliminarea pericolelor de accidente.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here