Semafoarele, puncte fierbinţi ale poluării aerului

0
131

semafoareÎn oraşele aglomerate, cu infrastructură rutieră deficitară, naveta este o corvoadă. Potrivit unor studii, timpul mediu petrecut cu naveta în Europa este de 180 de ore pe an, iar aproximativ 2% din timpul între casă şi servici, este dedicat opririlor la intersecții. În acest context, specialiştii atrag atenţia asupra concentraţiei poluării, înregistrată în aceste puncte, care poate atinge 25% din expunerea totală la poluanți atmosferici.

Marea problemă, spun specialiştii sunt particulele provenite de la motoarele diesel. Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă avertizează că expunerea pe termen scurt la concentrații mari de poluanţi “poate provoca dureri de cap, ameţeli şi iritații ale ochilor, nasului şi gâtului suficient de severe”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii leagă poluarea aerului de şapte milioane de decese anual, adică unul din opt decese la nivel mondial – ca rezultat al expunerii  la poluărea aerului, informează  Mother Nature Network.

Este de asemenea cunoscut faptul vehiculele rutiere emit poluanţi, de ordinul nanometrilor care care contribuie la apariţia bolilor respiratorii şi cardiace.

Noile avertismente sunt cuprinse într-un nou studiu efectuat de Anju Goel şi Prashant Kumar, oameni de ştiinţă la Universitatea din Surrey, Anglia. Cei doi cercetători au monitorizat expunerea la poluarea aerului în diferite puncte şi au constatat că la intersecţiile semaforizate concentraţiile în emisii poluante sunt cele mai mari, în mare parte datorită ciclului accelerare- decelerare, “concentraţiile maxime au fost de 29 de ori mai mari decât în condiţiile unui trafic fluid”, spun cercetătorii.

O altă problemă este că la semafor, staţionează, în acelaşi rimp un număr mare de maşini, deci expunerea este mult mai mare. Dr. Kumar  vine cu o serie de sfaturi pentru staţionarea în intersecţiile aglomerate:

  • Păstrați ferestrele închise la semafor.
  • Păstrați distanța față de alte maşini la intersecție
  • Opriţi toate ventilatoarele şi instalaţiile de aer condiţionat

Dacă cei care conduc autovehiculele au posibilitatea de a se proteja, într-o oarecare măsură, pietonii nu o pot face, fiind expuşi direct la niveluri foarte ridicate de poluanți atmosferici şi la inhalarea fumului potenţial dăunător.

Optimizatea calităţii aerului la intersecţii implică strategii de control şi planificare a traficului, conducerea autovehiculelor hibrid sau adoptarea unor variante mai sănătoase, cum ar fi mersul pe bicicletă.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here