Sedentarismul omoară mai mulţi oameni decât obezitatea

0
157
SedentarismulLipsa de exerciţiu ar putea provoca de două ori mai multe decese decât obezitatea, arată un studiu realizat în Europa pe durata a 12 ani. Potrivit cercetătorilor , circa 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporală excesivă. Obezitatea şi sedentarismul sunt legate una de alta.

Experţii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au ajuns la concluzia că un program de exerciţii simplu, cum ar fi 20 de minute de mers pe jos la pas vioi, în fiecare zi, ar aduce beneficii importante. În plus, exerciţiile fizice sunt benefice oricui, indiferent de greutatea corporală, informează BBC, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că persoanele slabe au un risc mai mare de a avea probleme de sănătate dacă sunt inactive, iar persoanele obeze care fac exerciţii au o stare de sănătate mai bună decât cele care nu urmează niciun fel de programe de exerciţii fizice.

„Riscul cel mai mare de deces prematur a fost descoperit în rândul subiecţilor catalogaţi drept inactivi, atât în randul participanţilor cu o greutate normală, cât şi în râdnul celor supraponderali şi a celor obezi”, a spus profesorul Ulf Ekelund, unul dintre cercetătorii implicaţi în studiu.

Activitatea fizică trebuie recunoscută

Ekelund a spus că eliminarea sedentarismului în Europa ar duce la o scădere cu 7,5% a ratei mortalităţii. Aceasta inseamna 676.000 de decese pe an. Eliminarea obezităţii ar scădea rata deceselor cu doar 3,6%.

„Dar nu cred că se pune problema în a alege doar una dintre probleme. Trebuie să facem eforturi pentru a reduce şi incidenţa obezităţii. Cred că activitatea fizică trebuie recunoscută ca fiind o strategie foarte importantă privind sănătatea publică”, a declarat Ekelund.

Exerciţii de tipul mers vioi

Profesorul Ekelund locuieşte în Norvegia. El este pasionat de schi fond şi face cel puţin cinci ore de exerciţii fizice intense în fiecare săptămână. Cercetătorul susţine că este suficient ca oamenii să facă exerciţii de tipul mers vioi pentru a influenţa pozitiv starea de sănătate.

„Cred că este nevoie ca oamenii să ia în considerare faptul că o zi are 24 de ore. 20 de minute de activitate fizică, echivalentul unei plimbări mai rapide, ar trebui să fie uşor de inclus în programul oricui, în drumul spre sau de la muncă, în pauzele de masă sau seara, în loc să se uite la televizor”, a spus cercetătorul norvegian.

Inciența bolilor

Bolile provocate de inactivitate şi obezitate au fost, în mare parte, aceleaşi, cum ar fi maladiile cardiovasculare, potrivit studiului. Totuşi, diabetul de tip II a fost mai frecvent în cazul subiecţilor obezi.

Studiul, publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition, a încercat să prezinte pericolele relative ale sedentarismului şi obezităţii. Oamenii de ştiinţă au urmărit 334. 161 de europeni pe o perioadă de 12 ani. Eu au evaluat nivelul de exerciţii fizice urmate, circumferinţa taliei şi înregistrând fiecare deces.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.