Secretul succesului militar al “Primului Împărat” chinez, descoperit de arheologi

0
153

imparat_mediumO echipă de arheologi a descoperit în complexul funerar care adăposteşte celebra armată din teracotă un arc de peste 2.000 de ani care, potrivit experţilor, este mai avansat decât altele din acea epocă şi ar fi putut fi “arma secretă: cu ajutorul căreia Qin Shi Huang a unificat China.

Potrivit publicației Chinese Business View, citată de Agerpres, arcul, de 1,3 metri, putea lansa săgeţi la peste 800 de metri distanţă, o rază de acţiune superioară celei a unor moderne puşti de asalt, ceea ce a permis, probabil, ca armata lui Qin să câştige aproape toate bătăliile.

Şeful lucrărilor arheologice, Shen Maosheng, a subliniat că descoperirea unei arme atât de “sofisticate” pentru acea vreme este emoţionantă pentru arheologi, pentru că ar putea explica secretul rapidelor succese militare ale lui Qin.

Acest arc din complexul funerar nu este primul pe care l-au descoperit arheologii, dar este singurul complet, ceea ce le-a permis experţilor să calculeze raza sa de acţiune.

Vechi cronici istorice relatau despre puternice arcuri ale armatei lui Qin care au lăsat în rândurile duşmanilor un mare număr de victime, însă până acum nu se descoperiseră dovezi în acest sens.

Armata din teracotă, descoperită în 1974 de nişte ţărani din partea locului, a fost considerată una dintre cele mai mari descoperiri arheologice ale secolului al XX-lea.

Până în prezent, s-au descoperit circa 7.000 de soldaţi, care şi cai, care aveau rolul de a păzi simbolic mormântul împăratului Qin în lumea de apoi, dar se crede că numărul lor ar putea fi mult mai mare.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here