Secretul pentru a prelungi viaţa oamenilor, în ADN-ul unei balene care trăieşte 200 de ani

0
621
Secretul pentru prelungirea vieții
Secretul pentru prelungirea vieții

Secretul pentru prelungirea vieții

Cercetători din SUA și Marea Britanie au analizat genomul balenei de Groenlanda, unul dintre cele mai logevive mamifere de pe planetă. Savanții au identificat mai multe gene ce ar fi responsabile pentru speranța lor de viață de 200 de ani.

Astfel, oamenii de știință cred că ar putea concepe, pe baza acestor gene, o metodă prin care ar putea fi prelungită și durata de viață a oamenilor.

Cercetătorii au studiat genomul balenei de Groenlanda (balaena mysticetus), în ianuarie 2016. Ei au descoperit o serie de gene unice a căror activitate este legată de rezistenţa la cancer. De asemenea s-a analizat şi repararea leziunilor provocate ADN-ului, informează Daily Mail.

Secretul pentru prelungirea vieții

Majoritatea mamiferelor mor înainte de a atinge vârsta de 100 de ani. Însă cercetătorii au încercat de mult timp să afle cum reuşesc aceste balene să trăiască mai mult decât alte specii de mamifere marine şi să nu sufere de maladii cardiace şi cancer.

O serie de studii separate, desfăşurate în Marea Britanie şi SUA, au cartografiat în detaliu structura ADN a balenei de Groenlanda. Acest lucru a permis identificarea genelor legate de longevitate.

Prelungirea vieţii umane

Joao Pedro de Magalhaes este cercetătorul-şef care a realizat studiul din Marea Britanie. El a spus că rezultatele ar putea fi utile în folosirea acestor gene pentru prelungirea vieţii umane.

Profesorul, care predă la Universitatea din Liverpool, caută finanţare pentru o serie de alte experimente. Acestea ar viza introducerea genelor în organismele unor şoareci. Astfel s-ar putea vedea dacă acestea cresc rezistenţa animalelor la o serie de boli cronice.

ADN-ul balenei care trăieşte 200 de ani

„Experimentul ideal la care mă gândesc este să iau o genă de la o balenă de Groenlanda. Să o introduc în organismul unui şoarece. Și să văd dacă acel animal va trăi mai mult şi va fi protejat împotriva cancerului”, a declarat savantul pentru publicaţia Sunday Times.

„Dacă se va întâmpla ceea ce mă aştept eu să se întâmple, atunci vom putea demara procesul de căutare a unei metode de utilizare a acestor cunoştinţe în scopuri terapeutice pe pacienţi umani”, a mai spus Joao Pedro de Magalhaes.

Citește și:

Ajută-te singur: Marii adnotatori.  Bacon. Hunter. Harvey

Descoperire istorică: La baza vieţii stă ADN-ul şi nu ARN-ul

Paradoxurile științei: Genele umane conţin ADN non-uman

Misterul giulgiului din Torino se adâncește, după cele mai recente teste ADN

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.