Secretul longevității împărtășit de supercentenari.
Genetică sau stil de viață? Suntem 2015 și există printre noi doamne respectabile care au văzut zorii secolului al XX-lea. Supercentenarii, sunt ultimii cinci oamenii care s-au născut în anii 1800, care au trăit mai bine de un secol și care se bucură în continuare de viață.
O generație unică și extraordinară, nicidecum apusă care a scris file din istoria lumii și care astăzi ne oferă o perspectivă asupra lumii pe care nici unul dintre noi nu și-o poate imagina.
Povești de viață spuse cu înțelepciune de o japoneză, o italiancă și trei americance, care dețin cumva cheia pentru o viață lungă și frumoasă, conform usatoday.com/.
Secretul longevității
Misao Okawa
Cunoscută ca cea mai în etate persoană din lume, Misao Okawa, din Osaka, s-a născut născut pe 5 martie 1898 când regina Victoria era încă pe tron și conflictul spaniolo-american, era în plină desfășurare. Este văduvă de 83 de ani, după de soțul ei a decedat în anul 1931. S-a căsătorit în anul 1919, a avut trei copii, dintre care doar doi sunt încă în viață. Are patru nepoți și șase strănepoți.
Într-un interviu pentru publicația The Telegraph simpatica bătrânică a declarat că secretul longevității ei este: mâncarea sănătoasă, odihna și relaxarea. „Mănâncă și dormi și vei trăi mult timp”, ne sfătuiește aceasta. În continuarea mesajului său ea spune „Trebuie să înveți să te relaxezi.”
Gertrude Weaver
Gertrude Weaver din Statele Unite ale Americii s-a născut la 04 iulie 1898 în sud- vestul statului Arkansas în apropiere de granița cu Texas. S-a căsătorit în anul 1915 și a avut patru copii. Doar unul dintre ei, în vârstă de 90 de ani, mai este astăzi în viață.
Secretul longevității? Bunătatea spune aceasta: „Tratează oamenii corect și fii bun cu cei din jur, așa cum vrei ca și ei să fie drăguți cu tine!”
De asemenea, într-un interviu pentru Camden News, îndeamnă la credință „Trebuie să-l urmezi pe Dumnezeu! Pe nimeni altcineva.”. Este convinsă că respectarea şi trăirea poruncilor dumnezeiești sunt parte integrantă dintr-o viață lungă și sănătoasă. „Fii obedienți, urmați poruncile și nu vă faceți griji pentru nimic. Îl urmăresc pe Dumnezeu de mulți ani și încă nu am obosit!”.
Jeralean Talley
Pe 23 mai 1899 în Montrose, Georgia se năștea Jeralean Talley, considerată a treia cea mai în vârstă femeie din lume și a doua din Statele Unite ale Americii.
Provenind dintr-o familie cu 11 copii, este nevoită să muncească de mică la o fermă unde se cultiva bumbac. În căutarea unui trai mai bun, în 1935 se mută în Inkster și se căsătorește cu Alfred Talley cu care va avea o fiică, Thelma. Talley și soțul ei au fost căsătoriți timp de 52 de ani înainte ca acesta să se stingă din viață. Ea are trei nepoți, 10 strănepoți și patru stră-stră-nepoți.Este cunoscută pentru de întreaga comunitate pentru înțelepciunea și pofta de viață. Aceasta declara pentru revista online Time filosofia ei de viață și secretul longevității ei: „Tratați-i pe ceilalți, așa cum ați dori să vă trateze ei pe voi!”.
Susannah Mushatt Jones
Susannah Mushatt Jones s-a născut pe 6 iulie 1899 în Alabama, ca al treilea copil al unei familii de arendași cu 11 copii. S-a mutat la New York în 1923, după ce absolvit școala Calhoun. A fost admisă la Universitatea Tuskegee, după ce a susținut o prezentare pe tema „Negro Music in France”.
În cursul vieții a lucrat ca bonă pentru familii înstărite. Și-a folosit banii pentru a-și susține nepoatele să meargă la facultate. De asemenea a fondat un program de burse pentru copii afro-americani numit Calhoun Club, potrivit time.com/.
În 1928 s-a căsătorit cu Henry Jones, dar cuplul, fără copii, s-a destrămat la scurt timp.
Într-un interviu pentru revista Time, spunea că nu deține secretul longevității. „Nu am nici un secret. Cred în Dumnezeu”.
Emma Morano
Născută în Civiasco, provincia Vercelli, Italia, cu doar o lună înainte de sfârșitul secolului al XIX-lea, la 29 noiembrie 1899, Emma Morano, este cea mai în vârstă persoană de pe Bătrânul Continent.
Incredibil pentru cei mai mulți dintre noi, la aproape 116, este complet independentă și are singură grijă de căsuța ei din nordul Italiei.
În 1926, s-a căsătorit iar în 1937 și s-a născut singurul ei copil, care a murit la 6 luni. În 1938, ea și soțul ei, Giovanni Martinuzzi, s-au despărțiti, dar nu au divorțat niciodată.
Înainte de a lucra ca bucătar la un internat, până în 1954, ea a lucrat într-o fabrică locală de iută. S-a retras din câmpul muncii la vârsta de 75 de ani.
Potrivit Wikipedia, când a fost întrebată despre secretul longevității ei, a spus că nu a consumat droguri, mănâncă trei ouă pe zi, bea un pahar de coniac de casă și savurează din când în când o ciocolată. Dar, mai presus de toate, gândește pozitiv.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual
Citiți și Cei 10 mari filozofi orientali.