
Ești curios, conștiincios și competitiv? Dacă da, felicitări! Conform noilor cercetări psihologice, aceste trăsături constituie o personalitate „cu un potențial ridicat”.
MacRae și Adrian Furnham de la University College London au identificat șase trăsături care sunt în mod constant legate de succesele de la locul de muncă, pe care le-au reunit în inventarul de trasaturi cu potențial ridicat (HPTI).
Conform lor, cele șase trăsături cu un potențial ridicat sunt:
1. Conștiinciozitatea
Persoanele conștiincioase se angajează la planuri și se asigură că le și îndeplinesc. Ei sunt buni la depășirea impulsurilor lor și la gândirea cu privire la luarea deciziilor pe un termen lung. După IQ, conștiinciozitatea este adesea considerată a fi unul dintre cei mai buni predicatori, la fel cum este succesul educațional.
La locul de muncă, o conștiinciozitate ridicată este esențială pentru o planificare strategică bună, dar în exces, aceasta poate însemna și faptul că sunteți prea rigid și inflexibil.
2. Adaptarea
Toată lumea se confruntă cu neliniști, dar persoanele care se adaptează mai ușor pot să facă față cu ușurință problemelor, fără a le permite să le influențeze negativ comportamentul lor în luarea deciziilor. Persoanele cu scoruri reduse pe această scală par să sufere din cauza performanței slabe la locul de muncă.
Diferite studii au arătat că repararea unei situații considerată a fi stresantă pentru unii oameni, ii poate ajuta pe aceștia să devină mai productivi la locul de muncă.
3. Acceptarea ambiguității
Ești genul de persoană care ar prefera ca sarcinile să fie bine definite și previzibile? Sau savurați necunoscutul? Persoanele cu o toleranță ridicată la ambiguitate pot încorpora mai multe puncte de vedere înainte de a ajunge la o decizie, ceea ce înseamnă că acestea sunt mai puțin dogmatice și mai nuanțate în opiniile lor.
„Toleranța scăzută a ambiguității poate fi considerată un fel de caracter dictatorial”, spune MacRae.
În mod crucial, cineva care poate accepta ambiguitatea va putea mai ușor să reacționeze la schimbări – cum ar fi un climat economic în evoluție sau apariția unei noi tehnologii – și să facă față problemelor complexe și multilaterale.
4. Curiozitatea
Comparativ cu celelalte trăsături mentale, curiozitatea a fost oarecum neglijată de psihologi. Cu toate acestea, cercetările recente arată că un interes inerent față de ideile noi aduce multe avantaje la locul de muncă. Aceasta poate însemna că sunteți mai creativi și mai flexibili în procedurile pe care le utilizați și vă ajută să învățați mai ușor.
5. Curajul
În mod surprinzător, capacitatea de a face față situațiilor dificile este critică pentru pozițiile de conducere în care trebuie să luați măsuri chiar și atunci când vă confruntați cu opoziția.
6. Competitivitatea
În cel mai bun caz, competitivitatea poate fi o motivație puternică care vă va conduce la o mișcare suplimentară.
În cel mai rău caz, poate conduce echipele să se descompună.
La fel de interesante sunt trăsăturile de personalitate pe care MacRae și Furnham nu le-au inclus în HPTI. De exemplu, scara de extroversiune – introversiune poate determina modul în care ne confruntăm cu anumite situații sociale, dar se pare că face puțină diferență în performanța globală a locurilor de muncă.
Pentru a măsura fiecare trăsătură din cadrul HPTI, participanții trebuie să evalueze cât de mult sunt de acord sau nu cu o serie de declarații, cum ar fi: „Mă deranjează când nu știu exact la ce se așteaptă de la mine la locul de muncă” (acceptarea ambiguității) sau „țintele mele personale depășesc cu mult pe cele ale organizației mele” (care măsoară conștiința).
Ca parte a unui proces mai larg de recrutare, HPTI ar putea fi folosit pentru a examina potențialii candidați, dar MacRae afirmă că poate ajuta și la dezvoltarea personală, astfel încât să vă puteți identifica propriile dvs. puncte tari și slăbiciuni.
Elena-Manuela Ursache
V-ar putea interesa și următoarele articole