Secretele Succesului – Respectă părerile interlocutorului tău

0
138

 misiunea

Atunci când le spui celorlalţi verde în faţă că au greşit, te situezi pe o poziţie de superioritate faţă de ei. Îi provoci iar ei vor avea tendinţa să ţi se opună, să-ţi dovedească contrariul, explică Dale Carnegie, în cartea sa “Secretele Succesului”.

Nu-ţi îngreuna singur misiunea. Alege să faci astfel de lucruri cu subtilitate şi îndemânare, fără a-ţi da în vileag intenţia. Admite că e posibil să greşeşti şi propune să analizaţi faptele. O atitudine deschisă, conciliantă, îi va invita şi pe ceilalţi să fie la fel.

Nu uita, puţini oameni sunt logici. Majoritatea dintre noi suntem plini de prejudecăţi, gelozie, suspiciune şi frică şi ne e foarte greu să renunţăm la propriile păreri.

Psihologul Carl Rogers precizează că trebuie să ne acordăm permisiunea de a-l înţelege pe celălalt. Prima noastră reacţie la lucrurile pe care le auzim de la ceilalţi este să facem o evaluare, să judecăm mai degrabă decât să încercăm să înţelegem. Dacă cineva îşi exprimă un sentiment, o atitudine sau un crez tendinţa noastră este de a cataloga imediat drept: “corect”, “greşit”, “stupid”, “ilogic”, etc.

Fă-ţi asemenea lui Benjamin Franklin o regulă în a te abţine de a contrazice direct sentimentele celorlalţi sau de a-ţi exprima prea categoric propriile păreri. Înlocuieşte cuvinte precum “desigur”, “categoric”, “fără îndoială” cu unele precum “cred”, “îmi închipui”, “presupun”, “mi se pare”.

Modestia cu care îţi spui punctul de vedere îi va face pe ceilalţi mai receptivi, te vor contrazice mai puţin atunci când se dovedeşte că ai greşit.

“Fii diplomat, te va ajuta să ajungi mai uşor la ce ţi-ai propus.” – regele Akhta al Egiptului.

Angelina Petra

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here