Secretele celui mai mare hoț de artă din lume

0
196
Mască individulă la preț de producător - 3,5 RON(inclusivTVA) - Click AICI

Secretele celui mai mare hoț de artă din lume

Cel mai cunoscut hoţ de artă din istorie trebuie să fie Stéphane Breitwieser. El a fost şi cel mai de succes hoţ…asta până ce a fost prins. Stéphane Breitwieser a fost prins în noiembrie 2001 în timp ce încerca să jefuiască un muzeu din Elveţia şi a fost condamnat la 26 de luni de închisoare.

 

World s20Greatest20Art20Thief GQ030119 ArtThief 01

Când vine vorba de furtul din muzee, Stéphane Breitwieser este practic inegalabil.

 

Stéphane Breitwieser a jefuit aproape 200 de muzee, a strâns o colecție de comori în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari și a devenit probabil cel mai prolific hoț de artă din istorie. Surprinzător este modul în care Breitwieser a reușit să facă toate acestea și de ce. Este unul dintre cei mai prolifici și de succes hoți de artă care au trăit vreodată. 

 

Fii prietenos la recepție. 

 

Odată ce a intrat, Breitwieser spune că este esențial să se concentreze. Primul lucru pe care îl face este să rețină fluxul de trafic și să memoreze ieșirile. Totodată, îi numără pe gardieni să vadă dacă se află sau nu se află în patrulare. În ultimul rând, verifică camerele de securitate pentru că uneori sunt false.

Când vine vorba de podelele muzeului, lemnul vechi scârțos este ideal, așa că, chiar și cu spatele întors, Breitwieser poate auzi pașii în două camere.

 

Furtul de la Muzeul Peter Paul Rubens

 

Pentru acest furt, Breitwieser a venit cu prietena și cu companionul său frecvent de călătorie, Anne-Catherine Kleinklaus, care se poziționează lângă singura ușă la o sală de expoziție de la parter și tușește încet când cineva se apropie.

 

art thief The Rubens House gq

Muzeul este fosta casă a lui Peter Paul Rubens, marele pictor flamand al anilor 1600.

Breitwieser nu este interesat să fure un Rubens, picturile sale tind să fie extrem de mari sau prea religioase pentru gustul lui Breitwieser. Ceea ce îl pune pe Breitwieser în afară de aproape toți ceilalți hoți de artă este ceea ce crede el…fură doar bucăți care îl agită emoțional. Și insistă că nu le vinde niciodată. Furtul artei pentru bani, spune el, este prost. Banii pot fi făcuți cu riscuri mult mai mici. Dar furtul pentru iubire, știe Breitwieser, este extatic.

Și această piesă, chiar în fața lui, este o minune. El a descoperit-o în timpul unei vizite la muzeu cu două săptămâni în urmă. Nu a putut să o ia atunci, dar imaginea a rămas în mintea lui de fiecare dată. De aceea s-a întors.

 

Este o sculptură din fildeș a lui Adam și a Evei, sculptată în 1627 de Georg Petel, un prieten al lui Reubens, care, după Breitwieser, i-a dăruit piesa pentru cea de-a 50-a aniversare.

 

Sculptura este o capodoperă, de numai zece centimetri înălțime, dar uimitor de detaliată, primii oameni privindu-se unul pe altul în timp ce încearcă să se îmbrățișeze, indicând complicitatea sa în căderea omului, contrar cărții Genezei.

World s20Greatest20Art20Thief GQ030119 ArtThief 04
World s20Greatest20Art20Thief GQ030119 ArtThief 04

,,Este cel mai frumos obiect pe care l-am văzut vreodată”, spune Breitwieser.

Sculptura din fildeș este sigilată sub o cupolă de plexiglas fixată pe o bază groasă, fiind sprijinită pe un suport antic. Primul obiectiv al lui Breitwieser este de a scoate cele două șuruburi care conectează cupola și baza.

Camera este plină cu obiecte pe care Rubens le-a adunat în timpul vieții sale, inclusiv busturi de marmură ale filosofilor romani, o sculptură de teracotă a lui Hercule și o împrăștiere a picturilor de ulei din secolul al XVII-lea.

 

Răbdarea este esențială

 

World s20Greatest20Art20Thief GQ030119 ArtThief 02

Cazul său este, de asemenea, unul foarte interesant având în vedere că nu a furat  niciodată pentru a vinde ulterior operele de artă, ci acesta a recunoscut că iubește arta si  că este un bun cunoscător care și-a dorit întotdeauna să își construiască propria sa colecție de artă.

Una dintre cele mai importante opere pe care le-a furat a fost Sybille, Prințesa de Cleves, opera care aparține pictorului renascentist Lucas Cranach cel Bătrân. Specialitatea lui era sa fure tablouri mici, dar valoroase din muzee mici.

 

Metoda era simplă.

 

Ce făcea el era  să scoată tabloul din ramă și ieșea cu el din muzeu, ascunzându-l sub palton. În ciuda numărului mare de furturi, Reitwieser n-a valorificat niciun tablou, intenționând să-și facă o colecție proprie, nu o avere. A fost prins asupra faptei, în noiembrie 2001, la Lucerna, Elvetia.

Stephane Breitweiser a fost un iubitor de artă, însă situația materială nu i-a permis niciodată să investească în opere de artă, așa că a început să lucreze ca ospătar în mai multe orașe din Europa si în timpul liber să “vizite” marile muzee de unde a furat operele de artă care au format o impresionantă colecție care depășește 2 milioane de dolari.

 

Sursa

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here