Sculptorul Ivan Jinaru: statuie a părintelui Arsenie Boca

0
614

ABIntrarea în biserica-monument cu hramul „Sfântul Nicolae” din localitatea vâlceană Vaideeni este vegheată de puțin timp de către cea mai înaltă statuie din țară a părintelui Arsenie Boca.

Având trei metri înălțime, statuia a fost construită cu sprijinul autorităților locale din Vaideeni, edilul Daniel Băluță fiind cel care a adus de la Prislop cele trei rozete din ciment turnate în matrițele create de Arsenie Boca.

„A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aș putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte și apoi s-o așez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că și Arhiepiscopia Râmnicului și primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matrițele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet și dictată de Dumnezeu”, a declarat pentru Agerpres, sculptorul Ivan Jinaru.

Tot pentru agenția de presă citată, primarul Băluță a menționat: „nu știu dacă va fi un pelerinaj aici ca la Prislop, dar trebuie să se știe că aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munți au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt numai puțin de 5 biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac dar și pentru a nu fi creștinați la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet și în trăire”.

Conform http://ro.wikipedia.org/, Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vața de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Sinaia), părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Considerat de către unii dintre ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX, Arsenie Boca a rămas un reper duhovnicesc, iar zilnic sute de pelerini se perindă la mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului. Acesta constituie azi unul din importantele locuri de pelerinaj din țară, în ultimii ani numărul de pelerini veniți pe 28 noiembrie fiind de 30.000 – 40.000 de oameni.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.