Scriitorul Horia-Roman Patapievici va fi „librar pentru o zi”

0
322
Horia Roman PatapieviciScriitorul Horia-Roman Patapievici va fi „librar pentru o zi”, miercuri, de la ora 19.00, în Librăria Bizantină din București.

Horia-Roman Patapievici se alătură astfel campaniei „Librar pentru o zi” și „așa cum s-a instituit până acum tradiția librarilor invitați, autorul va face recomandări de carte și va intra în dialog cu publicul prezent în librărie”, informează un comunicat.

Campania „Librar pentru o zi” a demarat anul trecut și are ca scop susținerea cărții în formă fizică, dar și a meseriei autentice de librar, printre „librarii rezidenți” numărându-se Andi Moisescu, Eugenia Vodă, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu și Cătălin Ștefănescu, se mai arată în comunicat.

Scurtă biografie

Horia-Roman Patapievici s-a născut la 18 martie 1957, în București.

Este absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București, secția „Optică, spectroscopie, laseri, plasmă” (1982). A obținut doctoratul în filosofie cu o cercetare privind imaginarul filosofic al fizicii (1990).

A debutat în anul 1992 în revista „Contrapunct”. Din anul 1993 a colaborat constant la pagina de eseu a revistei „22” (rubrica „Idei în libertate” sau „În răspăr”). În anul 1995 a publicat primul său volum, „Cerul văzut prin lentilă”, o culegere de eseuri apărute între anii 1992 și 1994. Pentru aceste eseuri a obținut premiul pentru eseu la Concursul de literatură organizat de Editura „Nemira” (1993) și premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor (1995).

În continuare a publicat volumele „Zbor în bătaia săgeții.

Eseu asupra formării” (1995); „Politice. Istoria îndârjirii de a refuza fatalitatea eșecului” (1996), „După Galileu și dincolo de Niceea” (1999); „Omul recent” (2001, premiul pentru eseu din partea Uniunii Scriitorilor, dar și din partea revistei culturale „Cuvântul”); „Discernământul modernizării” (2004); „Ochii Beatricei sau cum arată cu adevărat lumea lui Dante” (2004, premiul pentru eseu din partea Uniunii Scriitorilor); „Despre idei și blocaje” (2007). Cel mai recent volum al său este „Ultimul Culianu” (2010).

De la 28 ianuarie 2005 a fost numit director al Institutului Cultural Român.

El a fost confirmat în funcție pentru un nou mandat de patru ani, la 16 ianuarie 2009, de către președintele României, Traian Băsescu. A demisionat din funcție la 2 august 2012. El a invocat schimbarea misiunii Institutului și a subordonării politice față de Senat.

Horia Roman Patapievici a fost ales, în 2008, vicepreședinte, pentru doi ani, al organizației EUNIC, a institutelor culturale din Uniunea Europeană; la 17 iunie 2010 a preluat președinția EUNIC.

În 2008 a fost distins de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța cu Ordinul Artelor și Literelor în Grad de Ofițer pentru capacitatea sa de a acționa în mai multe domenii și meserii. I-a fost conferit Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler (2010).

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.