În ultima perioadă se tot vorbește despre apariția bolii Alzheimer, dar și despre relația cauză-efect care a condus la apariția efecțiunilor de acest gen.
Alzheimer – boala degenerativa
Dacă nu sunteți familiarizați cu acest termen, ținem să menționăm că boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament.
În aceste zile se tot vorbește despre apariția screening-ului pentru această maladie, care contribuie din plin la distrugerea memoriei și a altor funcții importante.
Acest screening ˶nu este util pentru persoanele care nu prezintă simptome, susține psihiatrul german Frank Jessen, subliniind că testele actuale nu pot prognoza apariția acestei maladii pe baza parametrilor individuali de sănătate˝, după cum informează agenția DPA.
Alzheimer-ul se poate mosteni
Astfel, screening-ul utilizat pentru tratarea celei mai comune cauze a demenței este recomandabil atunci când sunt prezente chiar și simptome minore, cum ar fi înmulțirea episoadelor de uitare și confuzie.
În cazul în care stadiul de dezvoltare a bolii se află la o vârstă relative tânără, se poate face o excepție a utilizării screening-ului, fiindcă astfel se sugerează o formă moștenită de boală, după cum ne amintește Jessen, membru al Asociației germane pentru Psihiatrie, Psihoterapie și Psihosomatică.
Conform www.agerpres.ro, în timp ce un diagnostic al bolii Alzheimer ˶este stresant atâta timp cât nu există nici un tratament, depistarea precoce permite pacienților să își schimbe stilul de viață — să-și exerseze și să-și stimuleze mai mult intelectul și să aibă o dietă mai sănătoasă, toate acestea putând încetini sau opri avansul demenței.˝
Screening-ul de detectare a maladiei Alzheimer este guvernat de simptmone. Cauza lor ar fi o dezordine mentală complet diferită care poate fi tratată în mare măsură dacă este detectată timpuriu.
Jessen: ˶lapsusurile de memorie pot fi un rezultat al depresiei˝
˶Hipofuncția tiroidiană, deficiențele de vitamina B12 sau acid folic, precum și deficiența funcționării rinichilor, ficatului sau pancreasului dau simptome similare cu demența˝, mai precizează DPA.
Alexandra Gîrbea