Scorțișoara – Semnificaţii biblice

0
1080

Scorțișoara – scoarța aromatică a unor arbori, totdeauna verzi care se dezvoltă în zonele calde, folosită și drept condiment și în medicina naturistă, datorită compoziției chimice a uleiului de scorțișoară și a altor proprietăți benefice.

 scortisoaraScorțișoara – Menționări și semnificații biblice

Despre scorțișoară se menționează de mai multe ori în Sfânta Scriptură.

Ieșire 30, 23-25: „Să iei din cele mai bune mirodenii: cinci sute sicli (măsură evreiască având 11,5 grame) de smirnă aleasă; jumătate din aceasta, adică două sute cincizeci de sicli de scorțișoară mirositoare; două sute cincizeci de sicli trestie mirositoare; cașie (specie de arbori ornamentali, folosiți în medicină) cinci sute de sicli socotiți după siclul sfânt, precum și un hin (măsură evreiască pentru lichide având 6,50 litri) de untdelemn de măsline. Din ele veți face mir pentru ungere sfântă, înmiresmat după meșteșugul făcătorilor de aromate; aceasta va fi mirul pentru ungere sfântă”.

Apocalipsa 18, 11-13: „Și negustorii pământului vor plânge. Și vor boci asupră-i, că nimeni nu le mai cumpără marfa, marfă de aur și de argint și de pietre prețioase și de mărgăritare și de vison și de porfiră și de mătase și de stofă stacojie, tot lemnul binemirositor și tot lucru de fildeș și tot lucru de lemn de mare preț și de aramă și de fier și de marmură și scorțișoară și balsam și mirodenii și mir și tămâie și vin și untdelemn și făină de grâu curat și vite și oi…”.

Cea mai bună și adevărată scorțișoară provine din Sri Lanka, dar se cultivă și în India, Madagascar, Jamaica, China.

Descriere științifică

Cinnamomum Zeylanicum Ness este un frumos arbore, totdeauna verde, din familia Lauraceae. Are ramurile opuse, cilindrice, frunze opuse, ovale, lucitoare, flori mici, albe-gălbui. Se cultivă pentru scoarța sa aromatică. Sunt mai multe specii de Cinnamomum (cassia, aromatică, fistulă etc.). Scoarță și frunzele conțin un ulei bogat în eugenol și benzoat de benzil. În medicină, se folosesc părțile componente: scoarță, frunze, flori uscate. Acestea, pulverizate, se folosesc în combaterea multor afecțiuni.

Uleiul se obține prin distilarea cu vapori de apă a scoarțelor ramurilor tinere, a florilor și a frunzelor. Uleiul esențial are culoarea galben către maroniu deschis, cu miros caracteristic aromatic. Uleiul esențial obținut numai din frunze este relativ neiritant. Cel din scoarță este iritant pentru mucoase.

Acțiunea farmacologică: antidiareic, antimicrobian, astringent, imunostimulator. Este eficientă în afecțiuni respiratorii, genito-urinare, în tratamentele stomatologice, vermifug. Intră în formule farmaceutice pentru scabie.

Uleiul de scorțișoară se folosește ca ingredient la prepararea Sfântului și Marelui Mir din anul 2002.

Citește și: Uleiul de măsline – Istorie și legendă

Sursa informativă: „Despre câteva plante amintite în Sfânta Scriptură”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here