Care este cheia longevităţii? O viaţă fără pată? O viaţă activă? Un stil de viaţă vegetarian? Sau ar putea fi ceva cu mult mai intangibil: aflarea sensului vieţii.
Cei care studiaza longevitatea afirma că oamenii care şi-au creat un scop şi o direcţie în viaţă, trăiesc cu adevărat mai mult, indiferent de vârstă.
“Am descoperit faptul că prin aflarea direcţiei în viaţă şi prin urmărirea unor scopuri bine definite de îndeplinit, oamenii pot trăi mai mult, fără a mai lua în considerare dobândirea scopului în sine”, a declarat Patrick Hill, coordonatorul studiului de la Universitatea Carleton din California. “Cu cât cineva îşi găseşte drumul în viaţă mai repede, cu atât mai uşor se vor ivi aceste efecte de protecţie”.
Studii anterioare au sugerat ca găsirea scopului vieţii diminuează riscul de deces, mai presus de alţi factori determinanţi ai longevităţii. Dar nu se ştie totuşi dacă scopul vieţii variază în timp, o dată cu schimbările din viaţa omului.
Studiul de caz publicat de către Hill şi colegii săi în jurnalul Psychological Science a fost efectuat pe 6.000 de participanţi, în decurs de 14 ani, interesaţi de propriul lor scop în viaţă.
Cei care au decedat nu îşi conturaseră un anumit ţel şi avuseseră mai puţine relaţionări pozitive decât cei care trăiau în continuare.
Cu un scop mai bine definit în viaţă, rata deceselor a fost în scădere, iar beneficiile au fost deopotrivă pentru tineri, adulţi şi vârstnici.
“Există o multitudine de motive veridice pentru care trasarea unor ţinte în viaţă pare să-i ajute mai mult pe adulţi decât pe tineri. De exemplu, atunci când se pensionează, adulţii mai în vârstă au nevoie de o mai mare putere de concentrare în organizarea vieţii de zi cu zi. La care se adăugă şi riscul mai crescut de deces la care sunt supuşi”, a spus Hill.
“Este destul de interesant de demonstrat că scopul propus contribuie la prelungirea vieţii tinerilor, dar şi a celor mai în vârstă, în egală măsură şi sublinieaza puterea imaginaţiei. Aşadar, să găseşti sensul vieţii care duce la longevitate, este cu adevărat unic”, a explicat el.
Un studiu din 2009 a făcut o legătură între scopul vieţii şi longevitate. De exemplu, o persoană care a acumulat experienţe de-a lungul vieţii şi şi-a găsit calea, are şanse înjumătăţite să moară în timpul unui tratament de cinci ani, decât o persoană care nu are un scop determinat.
Dintr-un alt studiu reiese că determinarea omului protejează creierul de leziunile provocate de maladia Alzheimer.
V-aţi gândit, aşadar, la scopul vieţii voastre?
Sursa: huffingtonpost.com
Jurnal Spiritual