”Scopul este să te cunoşti pe tine”

0
115

sine– Părinte, de obicei îmi dau seama de mândria pe care o am după aceea, atunci când cad.

– Scopul este să-ţi dai seama de ea înainte de a cădea. Când cineva îţi spune că ai făcut ceva bun, să nu simţi satisfacţie. Să nu se prindă, să nu se lipească laudă de tine.

– Ce m-ar ajuta ca să ajung la aceasta?

– Cunoaşterea de sine. Dacă omul se cunoaşte pe sine, s-a terminat. Laudele sunt după aceea corpuri străine; nu se lipesc de el. Atunci când, de pildă, cineva ştie că este ţigan, nu se poate lipi de el gândul că este împărat. Şi tu, dacă vei crede că eşti prinţesă, vei avea lipsuri.

– Dacă m-aş pregăti de mai înainte ca să nu primesc laudă, aceasta nu m-ar ajuta?

– Aceasta fireşte că trebuie să se facă, dar uneori vei fi pregătită, alteori nu. Scopul este să te cunoşti pe tine. Dacă nu-şi cunoaşte cineva omul său cel vechi, nu se smereşte şi nu se poate face ruperea duhovnicească a persoanei lui pentru ca să intre pe traiectoria duhovnicească, ci rămâne pe traiectoria lumească.

– Părinte, mă pot cunoaşte pe mine în chip greşit?

– Dar noi nu vorbim despre starea greşită. Cel care se cunoaşte corect pe sine are smerenie. Iar când omul se smereşte, neapărat va veni harul lui Dumnezeu.

Cel care face lucrarea care trebuie ca să se cunoască pe sine se aseamănă cu cel care sapă adânc şi află metale în adâncul pământului. Şi, cu cât înaintează mai adânc în cunoaşterea de sine, cu atât mai jos se vede pe sine şi se smereşte, însă mâna lui Dumnezeu îl înalţă mereu. Iar când se cunoaşte deja pe sine, smerenia lui devine o stare firească şi harul lui Dumnezeu îşi face “moratoriul”, adică îşi prelungeşte perioada de şedere, şi atunci nu se mai primejduieşte din pricina mândriei. În timp ce acela ce nu face lucrarea aceasta, îşi acoperă mereu gunoaiele lui, îşi înalţă mereu vârful, stă puţin la înălţime prin mândria lui şi în cele din urmă cade grămadă.

”Nevoință duhovnicească”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here