Sclavia contemporană, realitatea întunecată a lumii în care trăim

0
922

sclaviaSclavia contemporană, realitatea întunecată a lumii în care trăim.

Poate părea incredibil, de necrezut sau necorespunzător spiritului vremurilor în care trăim, dar sclavia nu s-a terminat cu abolirea ei din secolul al XIX-lea. Deși sclavia este ilegală în fiecare țară din lumea modernă, ​​ea este încă o realitate. Sclavia contemporană ia diferite forme și afecteaza în general oamenii din clasele sociale defavorizate, indiferent de vârstă, sex sau etnie.

Ce spun statisticile despre sclavia contemporană?

Potrivit Organizației Internaționale a Muncii aproximativ 30 de milioane de bărbați, femei și copii din întreaga lume sunt într-o formă de sclavie. Forma de sclavie de astăzi este similară, în principiu, cu cea pe care o știm de-a lungul istoriei. O persoană este deținută (deși nu în mod legal) de către o altă persoană și forțată să muncească fără plată. Oamenii pot fi înrobiți în activități de aservire domestică, fabrici sau la muncile câmpului. Sclavia modernă cuprinde aspecte ca: traficul de ființe umane, căsătorii aranjate, vânzarea și exploatarea copiilor.

Sărăcia, condițiile sociale și politice defavorabile, lipsa accesului la educație, lipsa oportunităților, dezechilibrele economice sau conflictele armate și catrastofele naturale, din unele zone ale globului sunt doar câteva aspecte care  contribuie la traficul de ființe umane.

Persoanele înrobite sunt forțate să lucreze în domenii cum ar fi agricultura, pescuitul, balastiere, mine, restaurante, servicii domestice și bordeluri.

Potrivit organizației Walk Free, fondată de Bill Gates și Hillary Clinton, această formă de abuz social generează anual peste 32 miliarde dolari. La aceasta contribuie și muncile prestate de copii care au doar cinci ani.

Care sunt țările cele mai afectate?

În timp ce Walk Free afirmă că sclavia are loc în fiecare țară din întreaga lume, pe primul loc al celor mai afectate țări se află Mauritania, unde,  conform datelor adunate de ONG-uri, 20% din populație este înrobită. Deși sclavia a fost interzisă prin lege din 1961, în zilele noastre nativii sunt cumpărați, vânduți sau închiriați ca sclavi în țară sau în ținuturile vecine.

În Haiti se estimează ca unul din zece copii este exploatat. Femeile și copii sunt adesea victimele traficului de ființe umane forțate să presteze diferite activități.

Citiți și Cei mai iluștri 10 filozofi ai lumii contemporane.

O altă țară în care traficul de ființe umane este un fenomen frecvent este India . În fiecare an, femei și copii sunt luați din satele și orașele îndepărtate și duse în Delhi. Acolo sunt vânduți  ca sclavi interni pentru activități domestice.

Munca forțată sau servitutea pentru datorii

Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație, persoanele cele mai afectate de sclavie din Republica Moldova sunt persoanele de sex feminin, provenite din familii dezavantajate social. Mulți moldoveni sunt supuși la muncă silnică în alte țări, inclusiv Rusia, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Kosovo.

În zilele noastre sclavia nu vine se regăsește doar în forma sa evidentă, în care o  persoană  controlează o altă persoană, forțând-o să lucreze. O practică de sclavie întâlnită este munca forțată sau servitutea pentru datorii. Victimele sunt forțate să muncească pentru a-și plăti datoriile, lucru imposibil din cauza salariilor foarte mici dar și deducerilor pentru cazare și pentru hrană. Datoriile sunt prescrise în majoritatea cazurilor, generațiilor următoare.

Tot în zilele noastre s-au înregistrat cazuri de confiscare a pașapoartelor. Astfel victimele sunt ținute în captivitate și obligate să presteze activitățile de agricultură și treburi casnice în gospodăriile particulare.

Și copii sunt victime ale sclaviei. Se practică deplasarea copiilor intern și internațional pentru a putea fi exploatați.

Căsătoriile forțate

O altă formă de sclavie se referă la exploatările sexuale. Victimele, de obicei femeile, experimentează diferite stadii de degradare și tortura fizică și psihică în schimbul unor bunuri sau a unor sume de bani, care de obicei nu ajung la ele.

Și, da în lumea modernă căsătoriile forțate încă mai există, afectează numai fetele și femeile. Acestea sunt vândute, șantajate emoțional, amenințate și abuzate fizic și psihic.

Pentru cei mai mulți dintre noi, în viața noastră de zi cu zi sclavie nu este decât o filă din cartea de istorie sau o privire sociologică la ororile trecutului. Realitatea este însă alta. Sclavia modernă se întâmplă chiar acum, nu este nouă, dar este diferită.

Ema P.

Jurnal Spiritual

Citiți și RECOMANDARE DE LECTURĂ: “Leacuri pentru frământările omului contemporan”, Părintele Arsenie Papacioc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here