Sceptru-măciucă vechi de 6.000 de ani, expus la Muzeul Naţional al Unirii

0
204
Sceptru-măciucă
Sceptru-măciucă vechi de 6.000 de ani,
Un sceptru-măciucă din piatră, vechi de peste şase milenii, cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale a fost expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. Preşioasa religvă istorică a fost descoperită în timpul săpării unei fântâni.

Realizat din rocă vulcanică, extrem de dură, prevăzut cu patru protuberanţe conice, care se fixa într-un mâner din lemn, sceptrul-măciucă aparţine unei categorii extrem de rare în întreg spaţiul Europei Sud-Estice.

Considerate simboluri ale puterii, însemne ale autorităţii, fie de natură socială, fie religioasă, sceptrele-măciuci din piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa răsăriteană. Ele au cunoscut însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre.

Piesa a fost descoperită la începutul anilor 1980 la Şard, lângă Alba Iulia. Ea este la ora actuală cea mai vestică descoperire de acest gen din aria Europei continentale.

Ea are o vechime de circa şase mii de ani, a declarat, marţi, muzeograful Horia Ciugudean. El a precizat că, în perioada interbelică, tot în judeţul Alba, la Decea Mureşului, a fost descoperit un cimitir. Alături de diverse piese, au fost găsite şi măciuci asemănătoare piesei expuse. Recent, aceste artefacte au fost datate cu Carbon 14, date care le plasează între 4.300 î.e.n. – 4.200 î.e.n.

„Pe baza acestor date, putem situa şi descoperirea de la Şard la acelaşi orizont”, a explicat muzeograful Horia Ciugudean, citat de Agerpres.

Piesa a fost donată muzeului din Alba Iulia în 1984 de un localnic din Şard. El descoperise artefactul cu câţiva ani înainte cu ocazia săpării unei fântâni în curtea casei sale. Omul a păstat sceptrul fără a-i cunoaşte importanţa. Aceasta până când piesa a fost văzută de arheologul Gheorghe Anghel. El era directorul MNU Alba Iulia la acea vreme, originar din localitate, care l-a convins să-l doneze muzeului.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.