Satelitul Planck
O nouă serie de hărți galactice, a surprins pe lână stele, diversitatea de gaze, praf, particule energetice și câmpuri magnetice în detalii uimitoare.
Cele mai noi hărți ale galaxiei Calea Lactee, care se bazează pe observații ale Satelitul Planck, observator al Agenției Spațiale Europene, arată patru semne distincte de culoare care atunci, când sunt combinate într-un singur mozaic, creaază o vedere spectaculoasă a galaxiei noastre. Satelitul Planck a observat cea mai veche lumina din univers în timpul misiunii sale. În noile hărți galactice, culoarea roșie indică praful; galbenul reprezintă gazele; verdele sunt particulele cu energie înaltă; albastru este câmpul magnetic, relatează Mother Nature Network
„Planck poate detecta lumina de la nașterea universului nostru. Poate detecta și gazul și praful din propria noastră galaxie; „stie” cam tot ce s-a întâmplat între cele două evenimente, fie direct, fie prin efectul său asupra luminii arhaice” a declarat Charles Lawrence, om de știință la Jet Propulsion Laboratory, NASA implicat în misiunea observatorului spațial Plank.
Satelitul Planck a fost construit pentru a detecta radiațiile de microunde, ceea ce l-a făcut sensibil la anizotropii din radiaţia de fond sau sau lumina rămasăîn urma Big Bang -ului.
Studiul lui Planck asupra radiației cosmică de fond ajută oamenii de știință să răspundă la întrebări legate de primele zile ale universului, ca atunci când s-au născut primele stele.
Noile imagini ale galaxiei noastre, Calea Lactee, publicate în urma observațiilor colectate de Planck, sunt fotografii care expun patru forme de reprezentare ale galaxiei și una finală, completă, care le cuprinde pe cele patru combinate.
Satelitul Planck, lansat în 2009, a colectat date pe parcursul a patru ani și a fost scos din funcțiune în octombrie 2013.
Imaginea roșie arată căldura ce provine din prafulinterstelardin galaxia Calea Lactee. Planck poate capta aceasta lumină termic chiar dacă praful este extrem de rece – aproximativ minus 251 grade Celsius.
Versiunea de culoare galbenă, reprezinta monoxid de carbon concentrat în zonele în care se nasc noi stele; imaginea albastră, prezintă lumina creată atunci când particulele încărcate, prinse în câmpul magnetic al Căii Lactee, accelerează la viteze apropiate de viteza luminii și încep să radieze. Imaginea verde arată lumina care este creată de particule libere care trec una pe lângă cealaltă și interacționează fără a se ciocni. Acest tip de lumină este adesea asociată cu un gaz fierbinte și ionizat, situat în apropierea stelelor masive.
Cu o valoare de 795 milioane de dolari, satelitul Planck lansat în 2009, a colectat date pe parcursul a patru ani. A fost scos din funcțiune în octombrie 2013. La începutul lunii februarie a acestui an a fost lansat mult așteptatul studiu realizat în colaborare BICEP2 – Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization. În martie 2014, BICEP2 anunța că în urma experimentului, oameni de știință au dovada care poate demonstra teoria inflației cosmice, precum și dovezi directe pentru existența undelor gravitaționale.
Emanuela Popa
Jurnal Spiritual