Sărurile Epsom (sarea amară)

0
1691
Sărurile EpsomNici nu vă închipuiţi ce efecte benefice are acest mineral obişnuit.

Sulfatul de magneziu, cunoscut şi sub numele de săruri Epsom, se foloseşte pe scară largă adăugat în cada de baie pentru reducerea stresului, calmarea durerilor şi catifelarea pie Pe lângă aceste utilizări, sulfatul de magneziu este utilizat de grădinari pentru creşterea viguroasă a tufelor de trandafiri, iar de către meşterii olari pentru a îmbunătăţi elasticitatea lutului.

Sărurile Epsom se obţin prin evaporarea apei minerale sau a apei de mare. Numele derivă de la un izvor de apă minerală din localitatea Epsom, Surrey. Până nu de mult, aceste săruri se administrau ca purgativ de primăvară pentru curăţarea organismului de toxinele care se acumulau în timpul iernii. Unul dintre motivele pentru care se foloseau era, probabil, efectul lor laxativ. Până acum câţiva zeci de ani, când aceste proprietăţi au început să fie cunoscute, sărurile erau folosite pentru reglarea tranzitului intestinal. Componentă activă a suspensiei de magneziu, sărurile Epsom sunt un laxativ cu gust sărat: magneziul dirijează fluidele din sânge către intestine, făcând ca scaunele să fie mai moi şi declanşând contracţii intestinale care stimulează eliminarea fecalelor.

Există persoane care iau câte o linguriţă sau două de săruri într-un pa har cu apă pentru a preveni constipaţia. Problema cu acest remediu este faptul că, adeseori, este prea puternic, determinând diaree sau crampe abdominale. De asemenea, acţiunea lor poate interfera cu absorbţia nutrimentelor esenţiale. Deci dacă medicul nu vă recomandă, este mai bine să nu folosiţi aceste săruri ca laxative.

 La ce folosesc Sărurile Epsom:

-acnee bătături şi hipercheratoză

-crampe musculare

– dermatomicoză

-hemoroizi

– herpes

-mirosul neplăcut al picioarelor

– piele uscată

-zona zoster

Proprietăţi emoliente

Folosirea externă a sărurilor Epsom nu prezintă pericole şi este deosebit de eficientă. Printre altele, aceste săruri pot fi folosite pentru:

-ameliorarea durerilor provocate de înţepăturile insectelor şi extragerea aşchiilor din piele. Sărurile Epsom elimină toxinele de la locul înţepăturii de insecte şi uşurează extragerea aşchiilor din piele. Puneţi apă peste săruri astfel încât să se formeze o pastă şi aplicaţi peste zona afectată; de obicei, efectul se instaleză după 10 minue. Puteţi, de asemenea,să adăugaţi săruri n apa de baie pentru a înmuiq pielea, ajutând astfel la îndepărtarea aşchiilor intrate în piele.

– curăţarea porilor. Puneţi 1/2 linguriţă de săruri într-un pahar cu apă călduţă şi frecţionaţi pielea pentru a înlătura punctele negre, pentru a curăţa şi deschide porii şi pentru a împrospăta pielea;

-ameliorarea durerilor musculare. O soluţie de săruri Epsom ajută la eliminarea lichidelor din organism, favorizând reducerea edemului din ţesuturile inflamate. Deoarece elimină lichidele din organism, se elimină, de asemenea, şi acidul lactic, substanţa care contribuie la apariţia durerilor mus¬culare. Pentru relaxarea acestora, adăugaţi o cană sau două de săruri în apa fierbinte de baie;

-vindecarea luxaţiilor şi contuziilor. Sărurile Epsom reduc inflamaţiile produse de luxaţii, precum şi contuziile. Pentru aceasta, adăugaţi două căni de săruri în apa călduţă de baie;

-ameliorarea hemoroizilor. Deoarece ajută la reducerea ţesuturilor inflamate, sărurile Epsom sunt foarte bune şi în tratamentul hemoroizilor. Adăugaţi o cantitate mică de săruri şi faceţi o baie de şezut;

-înmuierea pielii. Masaţi pielea cu o mână plină de săruri Epsom în timp ce vă îmbăiaţi. Prin acest masaj, pielea se exfoliază – cu alte cuvinte, sunt înlăturate celulele moarte ale pielii – lăsând pielea curată, proaspătă şi catifelată.

Un minunat leac pentru înmuierea picioarelor

Reţeta pentru „picioare frumoase” provine de la Epsom Salts Industry Council.

În apa de baie sau într-un lighean amestecaţi următoarele ingrediente:

-2 căni de săruri Epsom

-1 cană de sare de Marea Moartă

-1 lingură ulei de măsline

-1/2 linguriţă de ulei de mentă

-2 linguriţe de terci de ovăz

Umpleţi cada sau ligheanul cu apă fierbinte.

Înmuiaţi şi ţineţi picioarele până când apa se răceşte, apoi, cu ajutorul unei pietre ponce, frecaţi zonele aspre ale pielii. Cufundaţi picioarele în apă rece şi curăţaţi foarte bine. Ungeţi apoi picioarele cu cremă şi puneţi-vă nişte şosete groase. După ce v-aţi pus şosetele, nu vă mai deplasaţi deoarece din cauza cremei, picioarele sunt alunecoase. Păstraţi şosetele în picioare în timpul somnului. Repetaţi această operaţiune ori de câte ori este posibil.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here