Sărbătoarea zilei – Sfinţii Mucenici Marcian şi Martirie

0
132

marcian_and_martyrius 1Acești doi Mucenici au trăit pe vremea împărăției lui Constanțiu (337-361), pe când acest împărat căzuse în rătăcirea lui Arie.

Erau la curtea împăratului arian, Constanțiu, doi dregători arieni, Eusebie și Filip care aveau ochii ațintiți asupra dreptcredincioșilor și supravegheau Biserica lui Hristos. Aceștia au fost pricinuitorii izgonirii și morții părintelui nostru Pavel Mărturisitorul deoarece, trimițându-l în Armenia, au îndemnat pe arieni să-l sugrume, ceea ce au și făcut și au pus patriarh, în locul lui, pe arianul Macedonie. Asemenea și pe mulți alții, dascăli și mărturisitori ai dreptei credințe, i-a pierdut în multe feluri, între care și pe acești Mucenici: Marcian și Martirie.

Amândoi aceștia erau ucenici ai patriarhului Pavel, ucis de arieni. Cel dintâi fusese citeț, iar cel de-al doilea, ipodiacon, în biserica cea mare din Bizanț. Amândoi erau notari, care notau toate învățăturile și faptele patriarhului lor, prin care se întărea sfânta credință. Amândoi erau oameni învățați, adânc cunoscători ai Sfintei Evanghelii și aveau multă îndemânare în mânuirea condeiului și a cuvântului, iar prin scrierile și cuvintele lor erau mari propovăduitori ai cuvântului lui Dumnezeu și ajutători ai Bisericii, pe care o apărau de săgețile ereticilor. Că Domnul le-a dat lor, precum și ucenicilor lor, gură și înțelepciune, încât prigonitorii arieni nu puteau să le stea împotrivă, și se bucurau de mare cinste din partea credincioșilor.

După moartea patriarhului Pavel, ereticii și-au îndreptat otrava asupra ucenicilor lui, Marian și Martirie, ca să-i întoarcă de la dreaptă credință la eresul lor, cu tot felul de făgăduieli. Dar ei au ales să rabde mai bine ocara, necinstea și moartea pentru dreapta credință, decât viețuind în rătăcire, să aibă bogăție să-i înduplece, Sfinții mărturisitori au fost osândiți la moarte.

Deci, cerând puțină vreme pentru rugăciune, li s-au tăiat capetele cu sabia, pentru mărturisirea dumnezeirii lui Hristos.

Și au fost trupurile lor îngropate la una din porțile Constantinopolului, iar Sfântul Ioan Gură de Aur a înălțat o biserică în cinstea lor.

Tot astăzi se face pomenirea:

 – Sfântului Mucenic Anastasie;

 – Sfântului Mucenic Valerian;

 – Sfântului Mucenic Savin;

 – Sfinţilor Mucenici Valerie şi Hrisaf;

 – Sfintei Tăviţa;

 – Sfântului Cuvios Gheorghe, episcopul Amastridei;

 – Sfinţilor Păpie, Diodor şi Claudian;

 – Sfinţilor Faust, Vasilie şi Lucian;

 – Sfinţilor Nichifor şi Ştefan;

 – Sfinţilor Filadelf şi Policarp;

 – Sfântului Cuvios Macarie, episcopul din Cipru;

 – Sfinţilor mucenici din Tracia.

Sursa: Proloagele, vol. 1

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.