Sărbătoarea zilei – Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi

0
98

Sfinții Galacion și Epistimi au trăit pe vremea împărăției lui Decius (250 – 253) în cetatea Emesa, din Fenincia. Părinții lui Galaction erau păgâni și au învățat credința cea dreaptă de la un monah, Onufrie, care i-a botezat pe ei și pe fiul lor, Galaction.

Asemenea și Epistimi era născută din părinți păgâni și măritată fiind cu Galaction, a fost botezată de bărbatul ei.

Ei s-au hotărât să-și păzească fecioria, și-au împărțit săracilor averea lor și s-au făcut amândoi monahi, el într-o mănăstire de călugări, ea într-o mănăstire de fecioare, în slujba lui Hristos, nevoindu-se în rugăciune și ascultare, arzând ca două făclii în dragoste de frați și în aspră petrecere.

Fiind prinși de stăpânitorul Ursus și aduși la întrebare au fost bătuți rău și, aducând niște trestii ascuțite, dregătorul a poruncit slujitorilor să-i înțepe pe sub unghiile mâinilor și picioarelor. Iar Sfinții răbdau, strigând: ”Noi slujim lui Hristos, Dumnezeul cel adevărat, iar de zeii cei deșerți ne lepădăm”. Și li se tăiară mâinile și picioarele, iar la urmă și capetele. Și era Sfântul Galaction de treizeci de ani, iar Sfânta Epistimi de șaisprezece ani.

Dumnezeului nostru, slavă!

Sursa: Proloagele, Vol.1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here