Sărbatoarea zilei – Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

0
229

apelie-apostoliSărbatoarea zilei – Sfinții Apostoli Apelie, Stahie, Amplie, Urban, Aristobul și Narcis

Pe cei șase Sfinți Apostoli îi întâlnim pentru prima dată în Sfânta Scriptură, lucrând împreună cu marele Apostol Pavel, la întemeierea Bisericii din Roma (Rom. 16,8-11). Dar îi și în Tradiția Bisericii, ca făcînd parte din cei 70 apostoli ai Domnului, de care amintește Sfântul Luca în Evanghelia sa (Luca 10, 1-4).

Îi pomenim pentru osteneala lor, nu atât din timpul vieții Domnului pe pământ, cât mai ales pentru dumnezeiasca lor luptă de a duce mai departe lucrarea mântuirii și Biserica lui Hristos, după mutarea la cer a marilor Apostoli, cu fapta, cu cuvântul, cu minunile și cu sângele lor, luminând lumea ca un alt soare, în diferite părți ale creștinătății de atunci. Se face pomenire, pe cât se știe din Tradiție, și de locul ostenelii lor.

Astfel Sfântul Stahie a fost așezat episcop în Bizanț de însuși Sfântul Apostol Andrei și a zidit, la Arghiropol, împreună cu dânsul, o biserică, în care, adunând pe creștini, îi învăța viața cea mântuitoare.

Și așa, viețuind 16 ani, a răposat cu pace.

Sfinţii Amplie și Urban au fost puși episcopi tot de Sfântul Andrei: Amplie la Diospolis, iar Urban în Macedonia. Și, fiind omorâți pentru mărturisirea lui Hristos și-au dat fericitele lor suflete Lui Dumnezeu.

Sfântul Narcis a fost pus episcop în Atena, Sfântul Apelie, în Iraclia, iar sfântul Aristobl în Britania și, mărturisind pe Hristos, și-au luat fericitul sfârșit al ostenelilor cele multe. Dumnezeul nostru, slavă!

Sursa: Proloagele, vol.1

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here