Sărbătoarea zilei: Sfântul mare Mucenic Areta şi însoţitorii săi

0
96

sfantul_mare_mucenic_aretaSărbătoarea zilei: Sfântul mare Mucenic Areta şi însoţitorii săi…

Acesta a fost un mare dregător creştin al cetăţii Negran, din Etiopia, pe vremea când Constantinopol care împărăţea Iustin cel Bătrân (518-527), iar peste toată ţara etiopienilor stăpânea drepcredinciosul rege Elezbaan. Şi înflorea poporul etiopian sub stăpânirea lui.

Într-acea vreme în Arabia pe care Sfânta Scriptură o numeşte Seba, iar acum se numeşte pământul Yemenului, s-a ridicat un împărat fără de lege anume Dunaan, mare prigonitor al lui Hristos şi al creştinilor.

Deci, auzind Elezbaan că Dunaan a pornit goană asupra creştinilor din ţara sa, mâhnindu-se foarte de acesta, a mers asupra lui cu război şi luptându-se l-a biruit pe el, şi făcându-l să plătească bir, s-a încheiat pace şi regele s-a întors în pământul său. Dar după puţină vreme, Dunaan a nesocotit aşezământul făcut şi adunând mare oaste a pierdut pe toţi ostaşii lăsaţi de Elezbaan pentru paza cetăţilor. Şi aşa sub stăpânirea lui Dunaan, afară de cetatea ce se chema Negran, unde întâi stătător între dregători era Areta, nimeni nu îndrăznea a mărturisi pe Hristos.

Deci a venit nelegiuitul împărat Dunaan în faţa cetăţii şi măcar că muşţimea de ostaşi luptau  la porunca lui, n-a putut să o supună ci, înconjurând-o, o silea să se predea. Deznădăjduindu-se de aşteptare a trimis vorbă creştinilor din cetate, gândind să-i înşele cu gând mincinos zicând cu jurământ:  ,,Mă jur pe Dumnezeu că nu voi face nici un rău ci vă voi lăsa pe voi în pace, să vieţuiţi după credinţa voastră .

Cer de la voi numai obişnuita dajdie către împărat. Deschideţi-mi dar cetatea ca să o văd şi să îmi iau dajdia cuvenită de la voi”. Şi auzind jurământul lui Danaan, dregătorii cetăţii s-au grăbit să lase armele  şi deschizând porţile cetăţii, au primit cu supunere şi cu daruri pe Dunaan. Singur întâistătătorul Areta, bătrânul de peste nouăzeci de ani, era împotrivă, grăind mereu cuvintele Apostolului: ,, Staţi deci tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi şi nu vă prindeţi iarăşi în jugul robiei”. (Galateni 5.1).

Şi, în adevăr intrând în cetate, Dunaan şi-a călcat jurământul, omorând pe toţi câţi aflase că sunt creştini atât barbate cât şi femei.

Iar ei au răbdat  bărbăteşte, mărturisind credinţa lor în Hristos. Atunci şi Sfântul Areta cu bărbăţie şi mărire de suflet, a primit lupta muceniciei, măcar că era atât de bătrân cât abia de mai putea umbla. Deci viteazul acesta nevoitor al dreptei credinţe a luat moartea cea prin sabie, după ce mai întâi a întărit cu cuvintele sale pe toţi cetăţenii săi, în credinţa cea în Hristos.

Şi au fost omorâţi atunci 340 de creştini, împreună cu dânsul. Şi aşa, prin sabie s-au mutat la Domnul, Sfântul Areta şi însoţitorii lui.

Tot astazi se face pomenirea:

– Sfintei Mucenițe Sebastiana;

– Sfinților Marcu, Sotirih și Valentin;

– Sfântului Acachie;

– Sfântului Mucenic Nerdon;

– Sfântului Proclu, Patriarhul Constantinopolului.

Sursa: Proloagele, Vol. 1

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here