Sărbătoarea zilei – Sfânta Preacuvioasa mare Muceniţă Anastasia Romana

0
134
Translate in

Mucenita AnastasiaAceasta a trăit pe vremea împăraţilor Deciu(250-253) şi Valerian(253-260), guvernator al Romei fiind Prov, pe când se pornise iarăşi mare prigonire împotriva creştinilor. Romană de neam, tânără cu vârsta, Sfânta Anastasia se afla pe atunci într-o mică mănăstire de fecioare, pierdută printre livezi şi grădini, din apropierea Romei, unde  era stareţă o îmbunătăţită călugăriţă, anume Sofia.

Rămasă orfană la vârsta de trei ani, ea fusese luată de bătrâna Sofia şi crescută la mănăstire, unde covârşea cu frumuseţea şi cu dragostea către Hristos pe toate celelalte tinere de vârsta ei.

Oricât de ferită de lume era oamenii tot aflaseră de frumuseţea şi înţelepciunea ei și mulţi o ceruseră de căsătorie. Dar fecioara rămânea neclintită în dragostea ei către Hristos, şi voia cu înfocare, să rămână pentru toată viaţa mireasă a Domnului Iisus.

Auzind  Prov, dregătorul,  de această fecioară, a trimis ostaşi să o caute şi aflând-o au adus-o înaintea lui în lanţuri. Şi o sfătuia dregătorul să-şi caute un bărbat şi să se mărite şi întorcându-se să se închine zeilor ca frumuseţea ei să nu piară în zadar. Iar ea a răspuns: „Viaţa şi veselia mea este Domnul meu Iisus Hristos, pentru Care de o sută de ori, de ar fi cu putinţă sunt gata de a muri”.

Auzind acest cuvânt Prov,a poruncit de au bătut-o peste obraz şi i-au sfâşiat veşmintele, au afumat-o cu fum înecăcios de pucioasă şi de smoală, apoi au bătut-o cu toiege şi i-au zdrobit pe roată oasele, în vreme ce fecioara nu înceta a mărturisi pe Hristos. Înfuriat, Prov a pus-o la şi mai cumplite chinuri cât se spune că poporul din Roma care era de faţă, a început a murmura împotriva acestor cruzimi iar mulţi s-au apropiat de credinţă şi s-au lepădat de  idoli botezându-se. Cât despre Sfânta, scoţând-o afară din cetate, la urmă i-au tăiat capul.

Sursa: Proloagele, vol.1

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here